Орешковића поставили црква и предсједник

Агенције
Орешковића поставили црква и предсједник

Загреб - Гласило Српског националног вијећа у Хрватској "Новости" пишу да су вишеседмични преговори и преокрети три хрватске странке - СДП-а, ХДЗ-а и независне листе Мост, о формирању парламентарне већине били куповина времена да би лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко био натјеран да одустане од премијерске функције.

У тексту се наводи да је све то рађено да би се на ту позицију довео човјек у којег се има неупоредиво веће повјерење, а главни актер је била црква, уз помоћ лидера Моста Боже Петрова и предсједника Колинде Грабар-Китаровић.

- Кад се до сасвим једноставног доведе готово па двомјесечни постизборни политички игроказ у Хрватској, сва је прилика да нисмо свједочили ничем другом већ операцији врха локалне Католичке цркве, операцији чији је основни смисао био да Томислав Карамарко не буде предсједник владе - наводи лист.

Након свега, додаје се, јасно је да Божи Петрову и стварним владарима Моста, а они су у редовима цркве, савез с коалицијом Хрватска расте ни у једном часу није био иоле озбиљна опција, то никад није долазило у обзир.

Преговори, разговори, ултиматуми и преокрети служили су само за куповање времена и стварање околности за то да се Карамарка стјера уза зид и да се натјера да одустане од премијерске функције, па да црква - уз министрирање Боже Петрова и Грабар-Китаровић - на то мјесто посади човјека у којег има неупоредиво веће повјерење, који је у потпуности њихов. Његово име је Тихомир Орешковић. Истиче се и да добар број, како се наводи, утицајних високих црквених достојанственика у Католичкој цркви зна или је дубоко увјерен да нису биле без основа недавно изнесене оптужбе Јосипа Манолића на рачун Карамарка.

По Манолићу, наиме, актуелни шеф ХДЗ-а био је осамдесетих година прошлог вијека доушник тајне службе социјалистичке Хрватске против Католичке цркве.

- Шта год да је учинио, Карамарко није могао испрати ту мрљу пред каптолским моћницима - наводе "Новости".

Избором Орешковића за мандатара, 56 одсто грађана је задовољно, трећина није, док је неодлучно 11 одсто, показала је анкета агенције Ипсос Пулс.

Идеје НДХ-а пријетња хрватском друштву

Приједлог предсједника Хрватског сабора Жељка Рајнера да би та институција могла бити преименована у Хрватски државни сабор изазвао је полемику у политичкој јавности, а предсједник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић упозорио је да су идеје НДХ-а латентна пријетња хрватском друштву. Пусић је у отвореном писму Рајнеру поручио да је новоизабрани предсједник у то могао да се увјери на сваком кораку - од релативизације злоћудности усташког поздрава "За дом спремни", од узвика чланова његове странке "У Кевину јаму с њима", до задушнице за Анту Павелића, одржане усред Загреба, на исти дан кад је он изабран на позицију предсједника Сабора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана