Орешковић позвао Карамаркова и Петрова да се повуку

Танјуг
Орешковић позвао Карамаркова и Петрова да се повуку

Загреб - Хрватски премијер Тихомир Орешковић поручио је данас да не подноси оставку, али је позвао потпредсједнике Томислава Карамарка и Божу Петрова да се повуку из владе јер је то, како је рекао, у инересу владе.

Орешковић је позвао да се Карамарко и Петров повуку како би влада могла да настави са реформама чији резултати владе су већ видљиви.

Очекује да ће, казао је, Карамарко и Петров донијети одлуке у интересу Хрватске.

На ванредној прес конференцији, премијер Орешковић је рекао да није ни планирао да поднесе оставку и захвалио, како је рекао, свима који су му јуче дали подршку.

"Ја им могу поручити да ћу наставити радити за бољитак Хрватске", рекао је прмијер и објаснио да је јуче морао напустити владу због састанка у тајној служби.

Казао је и да не смије причати која је била тема тог састанка.

Потврђујући практично кризу власти, Орешковић, који је само прије пар дана подржао Карамарка у афери "консултантица" данас је рекао:

" Односи Томислава Карамарка и Боже Петрова постали су превелики терет за владу и за цијелу државу. Ја сам их покушао помирити, али нисам успио. Зато их позивам обојицу да се повуку са својих функција", рекао је премијер новинарима, који нису имали право да постављају питања.

Колико овај политички хаос може утицати на државу, премијер је најбоље дочарао дешавањима од прије неколико дана.

"Ова политичка ситуација почела је угрожавати наше националне интересе, што је било посебно видљиво када смо покушали уновчити наше обвезнице у Лондону. Ја сам одлучио да се обвезнице не пласирају. У седмом мјесецу ћемо добити боље услове. Такође, реформа образовања никада није била упитна и она се наставља. Та реформа је за нас кључна и било би добро да се убрза", рекао је премијер.

Иначе, у Загребу је у сриједу одржан протест грађана који подржавају реформу образовања, а на којем се окупило више десетина хиљада људи широм Хрватске.

"Нови избори би нас коштали скоро двије милијарде евра, што нам свакако није у интересу. Покренули смо реформе, БДП расте и ако ријешимо ову политичку ситуацију, ово би могла бити сјајна година. Пред нама је битка за Хрватску", поручио је Орешковић.

Посебно је занимљиво то што је Хрватски Сабор направио паузу у тренутку обраћања Орешковића јавности, а сви заступници су то пратили на екранима у холу парламента.

Медији у Хрватској констатују да је коначно потврђена криза власти и нагађају шта би могао бити наредни корак, а опција за разрјешење је више. Поставља се питање може ли премијер Орешковић да смјени своје потпредседнике, ако се зна да он није изабран на изборима, већ да је постављен у договору Карамарка и предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Китаровић се раније данас такође обратила јавности, али није коментарисала актуелну политичку ситуацију.

Уколико Карамарко не доступи о повјерењу њему ће гласатиу Сабору најкасније до 18. јуна, а иницијативу је поднијела најутицајнија опозициона СДП Зорана Милановића.

Иначе, Милановић је осврнувши се на изјаву премијера наговестио скори распад владе и превремене изборе у септембру.

Иако су многи очекивали да ће управо премијер дати оставку, догодило се супротно - оставке тражи од Петрова и Карамарка, рекао је Милановић.

Вечерњи: Петров не најмерава да се повуче

Засад нема званичних реаговања прозваних - Карамарка и Петрова.

Вечерњи лист, међутим, позивајући се на своје изворе објавио је да лидер Моста, мање чланице владајуће коалиције, неће поднијети оставку како је то од њега тражио премијер.

Портал Индекс хр сазнаје да ће Моста поставити два услова премијеру Орешковићу ако жели да ова влада настави мандат.

"Мост ће тражити да владу осим Томислава Карамарка напусте још два министра - предузетништва Дарко Хорват и културе Златко Хасанбеговић", речено је незванично овом порталу из Моста.

Како објашњавају Мост не жели Хасанбеговића у влади ради његовог усташтва, а Хорвата због случаја ИНА.

Министар Хорват, наиме, сматра да до арбитражних поступака ИНА-е и МОЛ-а уопште није требало да дође јер су, тврди, за Хрватску врло скупи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана