Орбан: Могуће и пуцање брана

Танјуг
Орбан: Могуће и пуцање брана

Будимпешта - Јаки ветрови дуж Дунава, јужно од Будимпеште, могу да угрозе напоре да се спрече поплаве и да изазову пуцања брана, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Очекују се вјетрови јачине од 80 до 90 километара на сат и то може да оштети бране, рекао је Орбан након што је видио предузете напоре на спречавању поплава у мјесту Баја, у близини острва Петефи.

До сада нису добијени никакви извјештаји о пуцању брана, али најважније је да су волонтери и званично особље које ради на спречавању поплава у безбједним условима, додао је Орбан.

Атила Сами је у име министарства унутрашњих послова рекао МТИ-у да је свим цивилима и волонтерима наложено да напусте бране након што су временске прогнозе извјестиле о приближавању олује.

Очекује се да Дунав достигне највиши ниво између сриједе и четвртка код Бате, града удаљеног само 20 километара сјеверно од границе са Србијом.

Тамо свих 300 запослених ради на бранама дуж дионице (потеза) од 2.500 метара.

Мјештанима, којих има укупно 45, наложено је да напусте своје домове.

Водостај Дунава се прати из сата у сат. Поплавни талас се у Србији очекује 12-13. јуна. И хидроелектрана Ђердап спремна за поплавни талас из Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана