Орбан: Из Мађарске гледано безбједност Европе зависи од Србије

Танјуг
Орбан: Из Мађарске гледано безбједност Европе зависи од Србије

БЕОГРАД - Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да уколико се из те земље гледа безбједност Европе, када је ријеч о миграцијама, зависи од Србије јер, како је навео уколико Србија брани своје границе, брани и Мађарску и остатак континента.

Орбан је, на заједничкој конференцији за медије на крају другог трилатералног самита Мађарске, Србије и Аустрије у Београду, казао да би трилатерална сарадња и борба против илегалних миграција била много лакша и успјешнија да је Србија чланица ЕУ, као и да Мађарска настоји да се Србији што прије омогући пуноправно чланство у ЕУ.

"Док се то не деси мораћемо границу одбране да спустимо што јужније. Мађарска ће обезбједити људство и опрему", казао је Орбан истичући да је Мађарска од 2015. године потрошила 1,6 милијарди евра за заштиту границе, а од Брисела је добила 1,2 одсто тог износа.

Наводи да је потребно захвалити Србији за борбу против илегалних миграција и посебно је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за којег каже да је "историјски најбољи српски партнер Мађарске".

"Односи између Србије и Мађарске имају посебну снагу. Дијелимо судбину и у добру и у злу и помажемо једни другима када је коме потребна помоћ. То није политичко питање, већ питање инстинкта опстанка. Ми Мађари осјећамо то, а вјерујем и Срби", казао је мађарски премијер.

Када је ријеч о миграцији у Мађарској, Орбан каже да су ове године спријечили 250.000 илегалних прелазака у њихову земљу.

"То значи да их има све више, све су агресивнији, кријумчари имају оружје, не само да га посједују, већ и користе против службеника граничне полиције. Ситуација је тешка и данашњи сусрет је важан не само за Мађарску, већ за цио Балкан јер од миграције пати цио Балкан", казао је Орбан.

Додаје да "дуго води рат против илегалне миграције" и да је свашта чуо на тему како би требало радити, али да вјерује у један једини метод на основу искуства.

"А то је да треба да кажемо да миграција не треба да се менаџира, треба је спријечити. Илегални мигранти неће ући само ако знају да им неће успјети да пређу границу, ако су увјерени да могу, покушаће. Треба да им ставимо на знање да преко наше границе нема преласка, нема менаџмента миграције, усмјеравања миграције, то треба зауставити, а илегалан прелазак је кривично дјело против којег се мора наступити", истиче мађарски премијер.

Како наводи, Мађарска се налази у специфичној ситуацији јер је под притиском са двије стране - с једне стране сусјед Украјина гдје се води рат и одакле постоји одређени притисак, а с друге стране из Србије мигранти.

Орбан се осврнуо и на дешавања од јуче када су приликом пада ракета на територију Пољске преминули држављани те државе.

"Морамо да изразимо саучешће, сви смо у опасности јер нам се у сусједству дешава рат, не погађа нас само економски, већ физички, јер људи су изгинили на самом тлу Пољске. Ако се одвија рат у сусједној земљи, ни ми нисмо безбједни", казао је.

Како додаје, услијед јучерашњег бомбардовања прекинут је довод нафте из правца Украјине у Мађарску.

Орбан изражава наду да ће се током данашњег дана то санирати.

"Када сте у опасности ти, твоја држава и твоја економија, морамо да се трудимо да је елиминишемо. Ми желимо мир, желимо да се разговара о миру", поручио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана