Оптужени Шелебај и Чуљак због фиктивних рачуна

Агенције
Оптужени Шелебај и Чуљак због фиктивних рачуна

Загреб - Загребачко Жупанијско државно одвјетништво оптужило је бившу ХТВ-ову водитељицу Дијану Чуљак и њеног бившега супруга Владимира Шелебаја те још четири особе, теретећи их да су од 2004. до 2008. фиктивним рачунима из продукцијских фирми “Core медија” и “Медиа Спот” извукли вишемилионске износе.

 Не откривајући имена оптужених, Државно одвјетништво је извијестило на својим интернет страницама да су Шелебај и Чуљак 2004. с још једном особом закључили уговор о тајном друштву како би прикрили његову стварну власничку структуру при чему су међусобно дијелили добит.   

Шелебај и Чуљак су уз фирму “Core медија” заједнички водили и пословање “Медиа Спота” те су с једном особом договорили да тим фирмама за провизију од 5 до 7 посто испоставља фиктивне рачуне.   

 Бивши супружници су такође од 2007. до  2008. године с двојицом окривљеника договорили да им проналазе фирме које би им испостављале фиктивне рачуне, уз провизију од пет посто.   

 Оптужени су и да су прикратили државни прорачун исказивањем износа претпореза по фиктивним рачунима знајући да услуге нису извршене и да немају право на одбитак претпореза.   

Шесторо се терети за низ злоупотреба положаја и овлашћења и злоупотреба у привредном пословању, док се бившу водитељицу ХТВ-а терети и и због спрјечавања доказивања јер је у фебруара од једног свједока тражила да свједочи у њену корист, због чега је била у истражном затвору.   

Одвјетништво је предложило да се од четверо оптужених одузме корист остварену казненим дјелима у износу од око 24 милиона куна.   

 У том случају Шелебај је од раније био оптужен, али је одвјетништво у фебруару повукло оптужницу и истрагу проширило на Дијану Чуљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана