Опсадно стање у Дубровнику због Зеленског: Снајперисти, дронови, морнарица...

GS
Foto: Pixell

ЗАГРЕБ - Због најављеног доласка украјинског предсједника Володимира Зеленског на самит Украјина-Југоисточна Европа у Дубровнику, овај град је под полицијском опсaдом, снајперисти, контраснајперисти, морнарица, сви су у приправности, казао је за ХТВ Боно Марјановић, стручњак за безбједност.

“Од мера безбедности трасе кретања до контроле хране и пића, до противексплозије; затим трасног осигурања, надзор граница, контрола странаца, контрола домаћих особа. Тако да заправо све мере које можемо замислити, а поготово у данашње време где су актуални дронови, па антидронови; снајперисти, контраснајперисти, морнарица, ваздухопловство”, казао је Марјановић.
    
Претпоставља се, додао је Марјановић, да би за безбедност овог скупа могло бити ангажовано до 1.500 припадника разних служби.
    
Зеленски ће данас први пут допутовати у Хрватску на самит Украјина - Југоисточна Европа у Дубровнику, чији је суорганизатор заједно с хрватским премијером Андрејем Пленковићем.
    
Ријеч је о трећем самиту у том формату – први је одржан у августу 2022. у Атини, други у фебруару ове године у Тирани, а главни је циљ дубровачког састанка исказати солидарност и подршку земаља Југоисточне Европе Украјини.
    
Хрватски предсједник Зоран Милановић није позван на самит, а најављен је долазак председнице Словеније Наташе Пирц Мусар, предсједника Црне Горе Јакова Милатовића и председнице привремених приштинских инстититуција Вјосе Османи. Потврђено је и присуство пет премиејра: грчког Кириакоса Мицотакиса, бугарског Димитра Главчева, албанског Едија Раме, северномакедонског Христијана Мицкоског, као и председавајуће Савјета министара БиХ Борјане Кришто. Остале земље учеснице биће представљене на нивоу министара, а могуће су и промјене упоследњем тренутку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана