Опозиција тражи оставку Груевског

Агенције
Опозиција тражи оставку Груевског

Скопље - Неколико хиљада људи данас се у Скопљу окупило испред сједишта владајуће странке десног центра ВМРО-ДПМНЕ, захтијевајући да премијер Никола Груевски одмах поднесе оставку и да буду расписани избори, преносе агенције.

Данашњи митинг представља кулминацију вишедневних протеста, покренутих широм земље након инцидента, који се десио прошле седмице када су посланици опозиције избачени из парламента и спора око обима буџета за наредну годину.

- Донијели смо одлуку, идемо до краја, до коначне побједе и повратка демократије у ову земљу - рекао је лидер опозиционих социјалдемократа Бранко Црвенковски.

Током протекле седмице, Влада је предложила буџет за 2013. годину од 3,2 милијарде долара, предвиђајући дефицит од 3,5 одсто од бруто домаћег производа.

Међутим, опозиција је осудила приједлог буџета као расипнички у вријеме мјера штедње и тражи смањење од око 260 милиона долара.

Влада је то одбила, а опозиција је потом поднијела око хиљаду амандмана на нацрт прије избијања тензија у парламенту.

Црвенковски је на митингу најавио да ће присталице његове странке одржавати протесте док влада не поднесе оставку, чиме ће бити отворен пут за превремене изборе које би организовало независно тијело.

Редовни парламентарни избори у Македонији требало би да буду одржани 2015. године.

Присталице опозиције, које су стигле из свих крајева земље, након окупљања испред тржног центра “Рамсторе”, кренуле су према згради владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ.

Велики број полицајаца у Скопљу предузима мјере заштите.

Македонска опозиција четири ноћи узастопно блокирала је саобраћај на пола сата у више градова.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Бранко Црвенковски рекао је раније да опозиција напушта парламент и да ће се борити са улице, оптуживши власт да је од Македоније направила полицијску државу.

Политичка криза у Македонији почела је у понедјељак, 24. јануара, када је Собрање усвајало буџет за наредну годину, а обезбјеђењу је наређено да на силу из зграде избаци новинаре и опозиционе посланика који су покушали да спријече усвајање тог акта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана