Опет затражена забрана поклича "за дом спремни"

Танјуг
Опет затражена забрана поклича "за дом спремни"

ЗАГРЕБ - Осамдесет година послије формирања логорског комплекса Госпић - Јадовно - Паг, првог усташког логора смрти на простору НДХ, мањинске организације и цивилна удружења у Хрватској још једном су затражили коначну забрану усташког поклича "за дом спремни" и раскид са усташком оставштином.

Систем логора Госпић-Јадовно-Паг отворен је крајем априла 1941. године претварањем затвора Окружног суда у Госпићу у сабирно-транзитни логор и мучилиште.

Заузимао је територију од Госпића до Карлобага, као и дио Пага око Метајне.

У овај логорски систем депортоване су десетине хиљада људи, углавном са простора НДХ.

Српско народно вијеће, заједно с Координацијом јеврејских општина Хрватске, епархијом Горњокарловачком и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста РХ, јуче су 12. пут обиљежили Дан сјећања на Јадовно 1941.

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус говорио је о забрани поздрава "за дом спремни" под којим су страдале десетине хиљада људи.

-На овом мјесту тражим у име хиљада и хиљада оних који су под покличем ''за дом спремни'' завршили своје животе, овдје и у осталим усташким логорима смрти на територију НДХ, или су одведени у нацистичке логоре смрти, забрану употребе тог усташког поздрава, усташког знамења и знаковља као и забрану негирања усташких злочина и постојања концентрационих сабирних и логора смрти - поручио је Краус, пренео је портал хрвтског недељника Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана