Опасност од нових топлотних удара у Хрватској

Срна
Опасност од нових топлотних удара у Хрватској

Загреб - Хрватски метеоролози очекују нови топлотни удар, посебно 12. јула на подручју Карловца, Ријеке и Дубровника гдје ће дневна температура прелазити 36 степени Целзијусових.

Из Хрватског завода за хитну медицину апеловали су да се грађани придржавају препорука Министарства здравља да би се заштитили од врућине и сачували здравље у најтежим условима.


Свима који не морају да излазе и излажу се сунцу и високој температури, препоручује се да остане у затвореним и по могућности расхлађеним просторима, те да избјегавају излазак у најтоплијем дијелу дана.

Дјеца, труднице, старије особе, срчани болесници и болесници обољели од шећерне болести требало би да избјегавају боравак на сунцу од 10.00 до 17.00 часова.

Препоручује се ношење лагане, широке, свијетле одјеће природних материјала, конзумирање чешћих малих оброка и редовино узимање текућине, препоручили су из Хрватског завода за хитну медицину.

У Заводу кажу да је због високе температуре и изразито тешких метеоролошких услова порастао број хитних медицинских интервенција, преносе хрватски медији.

Грађани се, упркос упозорењима, настављају излагати јаком сунцу и великој врућини због чега долази до мучнина, вртоглавица, краткотрајног губитка свијести, те других здравствених потешкоћа које у неким случајевима могу завршити кобно по здравље и живот, наводе у Заводу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана