Олуја у региону, троје повријеђено

Aгенције фото:delo.ci
Олуја у региону, троје повријеђено

Љубљана - Јако невријеме уз ветар од 100 километара на час погодило је данас Словенију и Хрватску гдје су три особе лакше повријеђене, јавили су словеначки и хрватски медији.

Олуја са грмљавином и јаком кишом и снажним вјетром током поподневних сати захватила је Љубљану и Марибор, навело је словеначко Дело на сајту.

На словеначком приморју вјетар је дувао и до 100 километара на час, док је хладнији талас пролазио преко Словеније и очекује се извјесно олакшање и ниже температуре у уторак и среду.

У Љубљани, у којој је било 37 степени, температура је пала за 14 степени Целзијусових.

У Љубљани и Копру, као и у другим крајевима, снажан вјетар чупао је из корјена дрвеће, откривао кровове, превртао возила, рушио тенде пред кафићима.

Ватрогасци који су имали пуне руке посла само су у Љубљани имали више од 20 интервенција, а на словеначком мору су спасавани пливачи.

Јако невријеме је отежало и саобраћај на словеначким путевима.

Како су метеоролози и најављивали, у поподневним сатима невријеме је захватило и многе хрватске градове. Небо се на брзину смрачило, а јак вјетар рушио је стабла, пише Вечерњи лист.

Вјетар у Загребу је рушио стабла, рекламе, антене и једна особа је повријеђена у центру града, када је на њу са зграде пала одломљена телевизијска антена.

Невријеме је изазвало хаос у јавном градском превозу и видљивост је била битно смањена, а с јачањем вјетра почео је значајно да пада спољна температура ваздуха.

У невремену које је, око 16.30 сати, погодила западну обалу Истре, према првим информацијама лакше је повријеђено двоје Италијана и причињена је велика материјална штета на више једрилица и барки које су се насукале дуж јадранске обале.

Најгоре је било у Поречу и Умагу.

Јак вјетар повремено дува у већем деијлу унутрашњости и због тога би возачи требало да буду опрезни, нарочито због тога што су путеви у Истри, Хрватском приморју и Горском котару мокри и клизави.

Истарски портали пишу да је невријеме које је погодило западну обалу Истре нанијело велику материјалну штету. Више једрилица и барки се насукало дуж обале, а најгоре је било у Поречу и Умагу. Десетак метара дуга једрилица италијанских наутичара је потонула након удара у обод умашке луке. Олујни ветар и црни облак дигао је вртлог прашине на Камењаку. Након 17 сати је почела да пада киша, али вјетар је у Истри ипак ослабио.

У Истри се у сат времена температура спустила за 8 до 10 степени. Портал ИстраМет пише и да је јак и олујни вјетар подигао праву пјешчану олују у Ријеци.

Јак вјетар дува у Загорју и Међимурју па је подигао велику количину прашине, пише Црометео. У Ријеци пада киша и температура је пала на пријатних 26 степени. У Загребу је забиљежена ретко виђена "олуја која је подигла прашину".

У цијелој централној Хрватској забиљежени су јаки удари вјетра који су мјестимично били и олујни. Облаци су заклонили сунце и у Далмацији.

У Иванцу ветар однео кров школе

Око 17 сати, невреме се проширило и на сјеверозападну Хрватску. На Основној школи у Иванцу вјетар је подигао лимени кров са површине 400-500 метара. Осим крова на ОШ, вјетар је у Иванцу истргао стабло кестена код Дома здравља и сломио гране на стаблу липе у центру, јавља евараждин.

Према јављању службе 112, од 18-19.30 сати примљено је око 30 позива везано за невријеме. Позиви везани уз срушена стабла примљени су из Крижовљана, вараждинских улица Павла Мишкине и Трстењакове, Штефанца, Тужног, Чрешњева, Болфана. Стубови електричне енергије оштећени су или срушени у Чалинцу, Вирју Крижевљанском, Лепоглави, Доњем Макоишћу, Дружбинцу, Петријанцу,иу вараждинској Кумичићевој улици.

Олујни вјетар погодио је и подручје цијеле Крапинско-загорске жупаније од Клањца до Коњшћине, а с терена стижу бројне информације о срушеним стаблима и електричним стубовима.

За Истру издат највећи степен упозорења

Група европских метеоролога окупљених у ESTOFEX пројекту, који се бави предвиђањем конвективних непогода у Европи, током дана је појачао степен упозорења на највиши ниво за дио Европе, а који укључује већи дио Истре.

Трећи степен значи да је на споменутом подручју врло изгледно јако неврјеме с опасним ударима вјетра, торнадима или пијавицама и обилним падавинама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана