Олуја у Книну у знаку сукоба Пантовчака и Банских двора

Танјуг
Олуја у Книну у знаку сукоба Пантовчака и Банских двора

ЗАГРЕБ - Овогодишње обиљежавање 27 година од војно-полицијске акције хрватске војске Олуја, која је означена као највећи егзодус на тлу Европе послије Другог светског рата, а који Хрватска обиљежава као Дан државности, домовинске захвалности и Дан бранитеља, протећиће, судећи по најавама, у знаку великих сукоба шефа државе Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића, односно Пантовчака и Банских двора.

Тројица министара из Пленковићеве владе, наиме, одбило је да учествује на традиционалном пријему који сутра увече у Книну приређује предсједник Милановић, а ријеч о министру одбране Мариу Баножићу, министру полиције и потпредсједнику владе Давору Божиновићу и такође потпредсједнику владе и министру бранитеља Томи Медведу.

Према данас представљеном програму обиљежавање Олује у Хрватској неће се битно разликовати у односу на претходну годину.

У четвртак, 5. августа предвиђено је да обиљежавање у Книну у раним јутарњим сатима почне традиционалном будницом улицама Книна. У граду ће бити постављен техничко-тактички збор који ће грађани моћи да разгледају током цијелог дана.

У преподневним сатима у Книну ће одвојено вијенце положити представници породица погинулих, а потом предсједник Републике, премијер и предсједник Сабора.

Централни скуп биће одржан на стадиону "Динара", гдје се очекује обраћање предсједника Милановића, премијера Пленковића и предсједника парламента Гордана Јандроковића, док ће се присутнима у име бранитеља обратити пензионисани генерал Младен Маркач.

На Книнској тврђави биће подигнута застава и читаће се имена страдалих.

Током централне свечаности изнад Книна ће програм извести акробатска група "Крила Олује", а прелете ће имати и хеликоптери Хрватске војске и полиције, пренио је загребачки Јутарњи лист.

Уобичајено за вече је предвиђен забавни програм, али није саопштено ко ће бити извођачи.

Раније је то био најомиљенији пјевач деснича Марко Перковић Томпсон, који у својим пјесмама велича усташтво, а најчешћи усклик тога дана у Книну је био "за дом спремни".

Иначе, према званичним извјештајима полиције још ранијих година је уочено да се у Книну поводом годишњице Олује окупља све мање људи, а хрватска удружења ветерана за то одговорним сматрају државни врх и политику.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана