Окупљања у вријеме Пахорове инаугурације

Агенције
Окупљања у вријеме Пахорове инаугурације

Љубљана - У Словенији се и данас очекују протести становника незадовољних економским стањем, а у исто вријеме биће обављена инаугурација предсједника Борута Пахора, преносе агенције.

Нови словеначки предсједник положиће заклетву у парламенту на свечаној сједници поводом државног празника.

Пред зградом словеначког парламента у Љубљани синоћ је око девет хиљада људи дигло глас против кризе која је захватила земљу.

Најгласнији су захтјеви за оставком премијера Јанеза Јанше, а због незадовољства ззбог све лошијег стања у држави демонстранти траже пријевремене изборе.

У Љубљани је полиција привела четворицу демонстраната, од чега три малољетне особе због мањег кршења јавног реда и мира. У Марибору се окупило око двије хиљаде људи. Протести су протекли без већих испада.

Премијер Јанез Јанша за организовање протеста оптужује стару љевицу која покушава да дестабилизује Владу, а његова Словеначка демократска странка објавила је да ово није устанак народа него устанак зомбија и комунистичка интернационала.

С друге стране, групе организоване преко “фејсбука” нису задовољне политичким елитама и привредним стањем у земљи.

За разлику од прошлих протеста, на јучерашњим се захтијевала оставка политичке елите, “десне и лијеве, у парламенту, коалицији и опозицији”. 

У десет тачака тражи се брза и ефикасна истрага оних који до имовине “долазе на контроверзан начин”, те одузимање имовине која се не мое оправдати - преносе медији.

- Словенија и њено богатство нису власништво тајкуна и политичке елите, него грађана - истичу ове групе и траже да банкари преузму одговорност за своје поступке, оснивање уставне комисије која ће бити састављена од грађана и која ће провести “неопходне промјене Устава Републике Словеније”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана