Оковић: Опстанак Владе Црне Горе значи опстанак Темељног уговора са СПЦ

Танјуг
Оковић: Опстанак Владе Црне Горе значи опстанак Темељног уговора са СПЦ

ПОДГОРИЦА - Потпредсjедник Владе Црне Горе и лидер СНП Владимир Јоковић тврди да уколико 19. августа у парламенту не буде довољно гласова за рушење извршне власти, Темељни уговор ће остати на снази, а ДПС Мила Ђукановића више никада неће имати значајнији утицај у црногорској политици.

У ауторском тексту, који преноси портал РТЦГ, Јоковић указује да су иницирајући скупштинску расправу о повјерењу влади, функционери ДПС-а веома прецизно саопштили да желе да сруше владу да би се срушио и Темељни уговор који је премијер Дритан Абазовић потписао са Српском православном црквом, 3. августа.

То, истиче Јоковић, значи да је гласање о повјерењу Влади Црне Горе заправо гласање за опстанак Темељног уговора потписаног са СПЦ. "Опстанак ове владе директно је, дакле, повезан са ставом о томе треба ли Црна Гора да има потписан Темељни уговор са Српском православном црквом или не.

Уколико ДПС не сруши владу 19. августа, престаје свака прича о суспензији Темељног уговора. У исто време ће ДПС-ово дугогодишње непоштовање Српске православне бити потпуно маргинализовано", навео је Јоковић.

Опстанак владе, тврди Јоковић, донеће штету ДПС-у због владине борбе против организованог криминала и корупције, а њено рушење значи да би криминал остао нетакнут, а процес приступања Црне Горе Европској унији био би успорен или чак и суспендован на неко вријеме. Јоковић сматра да није реално да актуелној влади буде изгласано неповјерење и додаје да се ДПС, како каже, "узда у једну једину сламку спаса која им је сада видљива, а то је Алекса Бечић".

" ДПС не би улазио у ову авантуру да претходно није обезбједио директну подршку Алексе Бечића.

У Бечића се надају не зато што у њему виде партнера, него зато што се Бечић никада није помирио са тиме да више није председник Скупштине Црне Горе, па рачунају на његову наивност и политичку кратковидост", тврди Јоковић.

Он подсјећа да је кључна препрека Бечићевим Демократама да са ДПС-ом сруши владу Изјава части коју је као члан и лидер Демократа потписао 2019. године да никада неће подржати Демократску партију социјалиста Црне Горе, нити ће, ради вршења власти, бити у коалицији или чинити скупштинску већину са ДПС-ом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана