Окончане блокаде путева због француског приједлога

Танјуг
Foto: Aгенције

ПРИЛЕП, СТРУМИЦА- Путни правац Прилеп-Плетвар био је блокиран од 13.00 до 14.00 шацова, а организатор протеста била је ВМРО-ДПМНЕ, која је још једном поручила да је против француског приједлога за рјешавање спора Сјеверне Македоније са Бугарском.

Ђорђија Сајкоски, генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ, рекао је да је француски приједлог лош и да треба да буде одбачен, пренијела је МИА.

Он је казао да ће ако буде усвојен у Собрању ВМРО-ДПМНЕ бити против измјена Устава.

Једночасовном блокадом пута Струмица-Радовиш грађани југоисточног региона Сјеверне Македоније изразили су своје незадовољство француским приједлогом за почетак преговора са Европском унијом.

Члан ВМРО ДПМНЕ Миле Левков изјавио је да народ тражи од премијера Димитра Ковачевског да га слуша и да народ поручује да не прихвата такво понижавање.

Француски приједлог за рјешавање спора Сјеверне Македоније са Бугарском садржи чисту формулацију македонског језика као апсолутно чистог и равноправног језика с осталим језицима Европске уније и без икаквих фуснота, објашњења и звјездице.

У приједлогу се наводи и да су билатерална, историјска питања стављена ван преговарачког оквира и да ће бити затворена на билатералном нивоу на достојанствен и фер начин за обје стране.

У текст француског приједлога унијете су измјене које гарантују права Бугара у Сјеверној Македонији кроз уставне промјене у тој земљи и обавезују Скопље да одржи добре односе с Бугарском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана