Око 40 одсто становника Црне Горе у ризику од сиромаштва

Танјуг
Foto: ГС

ПОДГОРИЦА- Око 40 одсто становника Црне Горе било је у ризику од сиромаштва или социјалне искључености, показали су подаци Европског завода за статистику, Евростат, за 2020. годину.

Најтежа ситуација је у Албанији где је, по истим подацима, преко 50 одсто становништва било у опасности од сиромаштва.

 

Подаци Евростата се односе на земље чланице Европске уније (ЕУ), Европске економске зоне и земље Западног Балкана. Након Албаније са стопом од 51 посто и Црне Горе (око 40%), у највећем ризику од сиромаштва су Турска (38%) и Сјеверна Македонија (око 35%).

 

Просијечна стопа ризика од сиромаштва и социјалне искључености, по Евростату, износи 21,9 одсто, што се односи на 96,5 милиона људи.

 

Ризик од сиромаштва подразумијева домаћинства која се суочавају с тешком материјалном и социјалном угроженошћу, која себи не могу да приуште одређене материјалне ствари или друштвене активности, или имају врло низак интензитет рада, ниво образовања, итд…

 

Према истим подацима, у највећем ризику од сиромаштва, на европском нивоу, су чине, млађи људи и особе са нижим степеном образовања.

 

Најпроблематичније земље у ЕУ по овом питању су Румунија и Бугарска, са око 35 одсто ризика. Наводи се да је просјечна мјесечна плата у тим земљама 460 евра, док је стопа незапослености у марту ове године била 12 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана