ОЕЦД: Свијет пред највећом мирнодопском рецесијом

Срна
ОЕЦД: Свијет пред највећом мирнодопском рецесијом

ПАРИЗ- Свијет се суочава са највећом рецесијом у мирнодопском периоду у овом вијеку због пандемије вируса корона, упозорила је данас Организација за економски и социјални развој (ОЕЦД).

ОЕЦД је предузео неуобичајен корак и објавио двоструку прогнозу у новом полугодишњем извјештају о свјетској привреди - за случај најбољег и најгорег сценарија са ковидом-19.

Уколико буде постојао само један талас пандемије, бруто домаћи производ ослабиће ове године за шест процената, али ће порасти сљедеће године за 5,2 одсто и достићи ће 98,9 одсто вриједности из 2019. године.

Ако се догоди и други талас, пројектован је пад домаћег производа за 7,6 одсто ове године и опоравак за само 2,8 одсто сљедеће године, до нивоа од 95 одсто привредног учинка из 2019. године, пренијела је агенција ДПА.
У случају позитивног сценарија, привреда еврозоне ослабиће ове године за 9,1 одсто, а сљедеће ће порасти за 6,5 процената.

За америчку привреду прогнозиран је пад за 7,3 одсто ове године и опоравак за 4,1 одсто сљедеће године, а у Кини се очекује губитак од само 2,6 одсто у 2020. и раст за снажних 6,8 одсто у 2021. години.

У случају да се догоди други талас пандемије, пргоноза је знатно суморнија. У еврозони се тада очекује привредни пад за 11,5 процената, у САД слабљење привреде за 8,5 одсто, а у Кини за 3,7 процената.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана