Одржана комеморација жртвама усташког логора у Јадовну

Танјуг
Одржана комеморација жртвама усташког логора у Јадовну

ЈАДОВНО - Комеморација жртвама усташког логора у Јадовном одржана је данас без масовног окупљања, уз молитву и говоре представника српске и јевејске заједнице и Савјета за националне мањине, а Милорад Пуповац (СНВ) оцијенио је да починиоци који су убијали недужне људе и данас уживају поштовање неких кругова.

На комеморацији недалеко од Шаранове јаме, једне од многих јама на Велебиту у којима су кости Срба и Јевреја ликвидираних по расним законима Независне Државе Хрватске 1941, уз представнике Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, били су и изасланици хрватског предсједника, Сабора и Владе, као и представници амбасада Србије, БиХ и Аустрије, наводи агенција Хина.

Учесници су након тога отишли на Паг, гдје је био дио логорског система Госпић-Јадовно-Паг.

Први пут на комеморацији су била двојица ветерана из Домовинског рата, чланови удружења Ведра (ветерани Домовинског рата и антифашисти), које је Милорад Пуповац посебно поздравио.

Предсједник Савјета за националне мањине Александар Толнауер истакао је на комеморацији да су се ти злочини почели да догађају само 75 дана након успостављања такозване НДХ, и то пре почетка организованог отпора окупацији.

Комплекс усташких логора Госпић-Велебит-Паг, Толнауер је назвао мјестом најокрутнијег масовног злочина и терора, истичући да је он претеча Јасеновца и да му је “једина сврха и намјена била геноцид и холокауст за Србе и Јевреје, гдје су страдавали и Хрвати и Бошњаци и Словенци, сви који су се супротстављали НДХ”.

Пуповац је за починиоце рекао да су “убијајући недужне људе на основи правила која нису ни Божја ни људска и сами остали без душе”.

“Ти бездушни људи и данас уживају поштовање неких кругова, а њихова знамења и симболи настоје да нормализују, па и легализују, а то је бездушно као што је био бездушан и акт убијања под тим поздравом”, рекао је Пуповац не спомињући директно поздрав “За дом спремни”. Тиме они, додао је, “настоје да отимају душе младих људи и у данашњој Хрватској”.

Након 6. јуна услиједио је успостављање система концентрационих логора смрти, први на Јадовном, као мјесту екстерминације Срба, Јевреја и Рома далеко од очију свједока, што је била матица безумних и бруталних злочина који су се догађали послије.

Уз хиљаде овде побијених Срба, Јевреја и других људи неподобних НДХ, Пуповац је споменуо неке од 70-ак свештеника Српске православне цркве, међу којима једног владику и једног митрополита, четворицу браће вајара Војина Бакића, Александра, Милана, Николу и Слободана.

Споменуо је и Иву Голдштајна, убијеног дједа данашњег професора историје Иве Голдштајна, који је такође дошао да ода почаст жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана