Одржана комеморација у Блајбургу

Aгенције
Одржана комеморација у Блајбургу

Загреб - На Блајбуршком пољу у Аустрији, на месту гдје су 15. маја 1945. поражене квислиншке снаге предале партизанима данас је одржана комеморација, пренијеле су агенције.

Помен је одржан за жртве из редова усташа и домобрана који су страдали у мјесецима након Другог свјетског рата.

Прошле године је хрватски сабор отказао покровитељство манифестације, док је ове године отказао и финансијска средства у износу од пола милиона куна (око 66.000 евра).

Покровитељство су преузеле поједине жупаније и градови из Хрватске и БиХ, као и емигрантске организације, а број учесника био је мањи него ранијих година.

Вировитичко-подравски жупан Томислав Толушић изјавио је да "идеолошки потомци злочинаца с краја Другог светског рата који су криви за Блајбург и крижни пут и данас покушавају прекројити историју, сакрити своје злочине и исмијати жртве", рекао је Толушић, додајући да се то ради и с Блајбургом и с ратом 90-их. "Иста екипа, исти потпис", рекао је Толушић.

У својој проповједи надбискуп сплитско-макарски Марин Баришић нагласио је да је "Блајбург мјесто највећег страдања у историји хрватског народа", повезујући страдања у прошлом са страдањима у овом задњем рату.

Јосеф Лобниг, потпредсједник покрајинског парламента у Клагенфурту, најавио је оснивање тима за истраживање ратних злочина на подручју Аустрије за вријеме Другог свјетског рата, очекујући помоћ и сарадњу Хрватске и Словеније с Аустријом.

Медији су пренијели изјаву представника аустријске полиције да се ове година код Блајбурга скупило око 6.000 људи, док их је лане било 8.000.

Припадници поражених њемачких и квислиншких формација, од којих највише усташа и домобрана, али и четника, бјелогардејаца и других, покушали су се пробити у Аустрију и предати Британцима, због чега су се борили седам дана након потписане капитулације Њемачке.

По тој капитулацији требали су се предати и остала јединице под њиховом контролом.

Након предаје 15. маја 1945. дио заробљеника побијен је приликом спровођења до Србије (крижни пут), а ликвидирале су их ОЗНА и КНОЈ Хрватске и Словеније.

Број жртава до данас није тачно утврђен, а креће се од десетак хиљада до пола милиона.

На самом Блајбуршком пољу страдало је неколико десетина усташа који су се покушали пробити из обруча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана