Одржан 9. Конгрес стипендиста и српске омладине у Загребу

Танјуг
Одржан 9. Конгрес стипендиста и српске омладине у Загребу

ЗАГРЕБ - У Загребу је данас одржан 9. по реду Конгрес стипендиста и српске омладине у организацији српског привредног друштва Привредник, на којем је промовисано 79 овогодишњих добитника стипендија, из фондова тог друштва.

На почетку је приказан кратак филм о овом привредном друштву, које је једна од најстаријих добротворних организација у Загребу.

СПД Привредник стипендира, окупља и повезује талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности из цијеле Хрватске.

Годишње је до сада Привредник стипендирао између 50 и 60 ученика и студената, а највише њих је из запостављених и економски слабо развијених подручја Хрватске.

Ове школске/академске године Привредник стипендира до сада највећи број ученика и студената: укупно њих 79, који ће примати од 500 до 1.200 куна, зависно да ли су ученичке или студентске.

Многи Привредникови стипендисти су захваљујући стипендијама завршили своје школовање и постали Привредникови донатори.

Постали су и стубови перспективе српске заједнице у Хрватској – љекари, правници, професори, инжењери…

Конгресу се обратио митрополит загребачко љубјански Порфирије, који је поручио да је најважнија истина да без обзира на околности у којима живимо, а које су увијек најкломпликованије и најтеже, истовремено су и најбоља шанса за афирмисање и потврду.

Није, казао је, толико важно или није примарно важо да детектујемо све тешкоће у којима се налазимо.

Много је важније, додао је, да покушамо да активирамо у себи оно што је исправо и добро најпре за себе лично, а онда и за људе на које смо упућени.

За Цркву су, истакао је, најважнији млади људи у које треба улагати.

Конгресу се обратио и предсједник СНВ и посланик у хрватском сабору Милорад Пуповац и рекао да је срећан да данас, у околностима за које је рекао да нису посебно срећне, постоје институција и институције које могу из године у годину да стипендирају што већи број ученика и студента и то, истакао је, треба наставити.

“Треба учинити све да број стипендиста расте”, рекао је Пуповац.

Истакао је да посебно они који заврше факултете буду на располагању заједници и прије свега завичају, који је страдао у рату и тешко је запостављен у развоју.

Као посебно важно, Пуповац је истакао потребу да у кључним мјестима за српску заједницу у Хрватској постоје културни центри за културне и образовне активности.

Рекао је и да је важно да не треба размишљати само о проблемима, већ да треба размишљати и радити оно што, како је додао, мислимо да је заједници потебно.

“У овој земљи има сувише лошег наслијеђа и ако узимамо на себе да одједном ријешаватмо то наслијеђе онда ћемо изгубити”, оценио је Пуповац.

Одржавање конгреса поздравили су предсједник Хрватске Зоран Миланововић и Амбасада Србије у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана