Одређен притвор за петоро осумњичених у трговини гасом

СРНА
Одређен притвор за петоро осумњичених у трговини гасом

ЗАГРЕБ - Судија истраге загребачког Жупанијског суда одредио је притвор за свих петеро осумњичених за малверзације у трговини гасом у Хрватској.

У акцији коју су јуче ујутро покренули Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ и полиција ухапшени су директор у компанији Ина Дамир Шкугор, предсједник Хрватске адвокатске коморе Јосип Шурјак, његов пословни партнер Горан Хусић с којим је сувласник фирме "ОМС Управљање", Шкугоров отац Дане, као и предсједник управе фирме "Плинара источне Славоније" Марија Раткић.

Ускок је данас затражио притварање свих петеро ухапшених у акцији због малверзација с природним гасом које сумњичи за злочиначко удружење, злоупотребу повјерења у привредном пословању, помагање у том недјелу и прање новца.

Штета за Ину наводно прелази милијарду куна /133 милиона евра/, противзаконита зарада Дамира Шкугора и његовог оца Дане Шкугора је готово пола милијарде куна /66,5 милиона евра/, док је Хусић профитирао више од 90 милиона куна /12 милиона евра/, а Шурјак 68,9 милиона куна /око девет милиона евра/.

На рачуну њихове фирме "ОМС Улагење" остало још више од 200 милиона куна /26,6 милиона евра/ противзаконито остварене добити.

Истражиоци сумњају да је Дамир Шкугор од јуна 2020. до 27. августа ове године у Загребу, Шибенику и Винковцима, као директор "Плина и енергије" Индустрије нафте и замјеник предсједника Надзорног одбора "Плинаре источне Славоније" повезао у заједничко дјеловање остале осумњичене при чему су природни гас којим располаже Ина продавали по цијенама испод тржишне цијене.

У реализацији плана, првоокривљени је одредио да другоокривљени у име окривљеног друштва исходи дозволу за обављање енергетске дјелатности трговине гасом, што је другоокривљени и учинио, саопштио је Ускок. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана