Одложено суђење Мерчепу

Танјуг
Одложено суђење Мерчепу

Загреб - Због болести пензионисаног генерала Мартина Шпегеља (87) одложено суђење Томиславу Мерчепу за ратни злочин у Пакрачкој Пољани 1991. над српским цивилима

Након што је тужилаштво одустало од испитивања Шпегеља, предсједник судског већа Здравко Мајеровић прихватио је предлог тужилаштва да се, умјесто Шпегеља, на исте околности испита Карл Гориншек, који је крајем 1991. био командант одбране Осијека.

Мерчеп се као командант резервног састава МУП-а терети за пљачку, одвођења и убиства српских цивила са загребачког, кутинског и пакрачког подручја, а он тврди да није крив и пориче да је командовао јединицом која се називала његовим именом, објавила је агенција Хина.

Један од најпознатијих у јавности је случај убиства у Загребу крајем 1991. године, када је у својој кући ликвидиран Михајло Зец, успјешни загребачки месар, док су његова супруга Марија и 12-годишња ћерка Александра отете и убијене хицима у главу.

Мартин Шпегељ био је кратко министар одбране Републике Хрватске, 1990. , касније командант у Хрватској војсци, познат по залагању за наоружавање новостворене Хрватске државе. Шпегељ је покренуо кампању куповања оружја на црном тржишту, увозећи оружје из бивших земаља Варшавског пакта.

У јануару 1991. Телевизија Београд објавила је видео снимак Шпегељевог разговора с прикривеним агентима КОС-а, војне контраобавештајне службе СФРЈ, а садржај снимка био је компромитујући за нову хрватску власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана