Одлазак досљедног борца за правду и слободу

Глас Српске
Одлазак досљедног борца за правду и слободу

Бањалука - Бивши предсједник Црне Горе и премијер СР Југославије Момир Булатовић остаће упамћен као човјек који није подлегао искушењима која са собом носе власт и моћ и за кога се током његовог мандата, а и касније, не везује ниједна афера, ни везе са криминалом.

 

 

 

Рекли су то његови сарадници и савременици након што је регион потресла вијест о изненадној Булатовићевој смрти. Булатовић, који је умро у недјељу, у 63. години, остао је запамћен као скроман човек и поштен политичар, што данас звучи готово невјероватно, посебно када се има у виду да је његов најближи сарадник био Мило Ђукановић. Булатовић је био активан политичар у доба великих искушења за Србију и српски народ и за разлику од многих актера политичке сцене, остаће у сјећању грађана Србије, Црне Горе и Републике Српске као добар човјек, пристојан и образован саговорник, као и поштен и принципијелан политичар и државник, који никога није издао ни продао. Повукао се у миру, достојанствено, а и био је један од ријетких који није профитирао на народној муци или сумњивим пословима. Његова смрт је на друштвеним мрежама пропраћена великим бројем коментара, који свједоче о томе да ће га, за разлику од већине политичара, народ и историја памтити по добру.

Рођен је 21. септембра 1956. у Београду, у официрској породици, а основну и средњу школу завршио је у Задру. У Црну Гору је дошао 1975, гдје се у Титограду, сада Подгорици, уписао на Економски факултет, те касније постао и магистар економских наука. Предсједник Црне Горе је постао на првим вишестраначким изборима 1990, а послије осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста изгубио је на предсједничким изборима од дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића. Предсједник Савезне владе постао је 1998. на понуду Слободана Милошевића да састави кабинет на савезном нивоу. На том положају се задржао непуне двије године, а имао је дужност да прогласи стање непосредне ратне опасности, а затим и ратно стање у току бомбардовања СРЈ 1999.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Момира Булатовића. Он је оцијенио да је Булатовићев политички ангажман оставио неизбрисив траг у дешавањима у бившој СРЈ, Црној Гори, али и региону. Предсједница Српске Жељка Цвијановић је у телеграму саучешћа изјавила да је искрено ожалошћена вијешћу о његовој смрти.

- Његов одлазак велики је губитак за породицу и пријатеље, али и за цјелокупну јавност Црне Горе и региона - наведено је у телеграму.

Премијер Српске Радован Вишковић је у телеграму саучешћа навео да је Булатовић оставио значајан траг у политичком животу на овим просторима. Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић упутио је телеграм саучешћа породици Момира Булатовића, у којем је наведено да је Булатовић водио досљедну политику у најтежим тренуцима за српски народ.

Предсједник Србије Александар Вучић је у телеграму саучешћа породици нагласио да ће Булатовић остати упамћен као бивши функционер, који је досљедно спроводио политику заједништва Србије и Црне Горе.

Један од лидера Демократског фронта у Црној Гори Небојша Медојевић рекао је поводом смрти Булатовића да је он био поштен и принципијелан политичар и државник, који је оставио дубок траг.

- Отишао је добар човјек, поштен и принципијелан политичар и државник, који никога није мрзио, свима желио најбоље и који, у овим тешким и трагичним временима пуним изазова, никога није издао нити продао - навео је Медојевић. Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић је рекао да је Булатовић, заједно са Слободаном Милошевићем и Радованом Караџићем, био симбол борбе српског народа за одбрану његових права, али и симбол супротстављања новом свјетском поретку.

Булатовић је, преносе српски медији, умро је од срчаног удара у недјељу, након помена сину Бошку, који је преминуо 2008. године. Биће сахрањен данас у родном селу Рача у Кучима. 

Посљедњи интервју за “Глас Српске”

Момир Булатовић је у септембру 2018. године у посљедњем интервјуу за “Глас Српске” рекао да постоји алтернатива ЕУ, али да је многи не уочавају.

- Многи не виде другу могућност, па зло трпе “од страха већега”. Први корак ка алтернативи је одлука да се она потражи, а неће је бити тешко наћи јер је она ту, пред нашим очима. Потребно је коначно да се ослободимо бесмислица којима смо годинама запљускивани и почнемо да мислимо својом, а не главом других - казао је Булатовић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана