Одбрана Готовине тужила Карлу дел Понте

Агенције
Одбрана Готовине тужила Карлу дел Понте

Загреб - Одбрана хрватског генерала Анте Готовине поднијела је пријаву генералном секретару УН Бан Ки Муну у којој тужи бившу главну тужитељку Трибунала Карлу дел Понте због њених изјава, преносе агенције.

Дел Понтеова је за правоснажне ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу рекла да оне не представљају задовољење правде.

Готовину и Младена Маркача Хашки суд је 16. новембра ослободио оптужбе за злочине у војно-полицијској акцији “Олуја” 1995. године, а Готовинин адвокат Лука Мишетић је на свом профилу на Твитеру објавио да су кораци (истрага) против Дел Понтеове потребни како би се осигурало да се она “убудуће уздржи од таквих коментара”.

У пријави поднесеној генералном секретару УН одбрана тражи и да се усвоје мјере које ће “поправити штету” нанесену Готовини, као и да се укине евентуални имунитет Дел Понтеове од казненог прогона и да јој буде наређено да се јавно извини Готовини.

- Уједињене нације морају дјеловати одмах како би заштитили Готовинина основна права и углед УН и његових судија - наводи се у поднеску којим се сугерише да је Дел Понтеова својим изјавама оптужила судије за корупцију.

Дел Понтеова је, подсјећају локални медији, чланица комисије УН за Сирију.

У поднеску се набрајају и друге изјаве Дел Понтеове које, како се наводи, показују њену склоност ка политизацији судских процеса и непоштовања правила понашања, и тврди да је бивши главни хашки тужилац одговорна због тога што је девет невиних особа провело више од 40 година у притвору.

Одбрана генерала Готовине је прошлог мјесеца пријавила Дел Понтеову шавајцарској адвокатској комори, такође због изјаве да правоснажна пресуда у предмету Готовина и Маркач не представља задовољење правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана