Одбрана Главаша тражи да се издвоје искази Фехира и Магдићеве

Срна
Одбрана Главаша тражи да се издвоје искази Фехира и Магдићеве

Загреб - Одбрана некадашњег секретара Секретаријата народне одбране Осијека Бранимира Главаша затражила је у наставку припремног рочишта за ново суђење у случајевима "Гаража" и "Селотејп", да се из списа издвоји исказ крунског свједока Крунослава Фехира, који је Главаша оптужио да је био налогодавац злочина над осјечким Србима 1991. године.

Они су данас пред загребачким Жупанијским судом затражили и да се издвоји и исказ саоптужене Гордане Гетош Магдић, која је Главаша теретила за злочине, да би касније тврдила да је њено испитивање било незаконито.

Одлуку о издвајању доказа судија Тања Павелин Борзић објавиће на наредном рочишту 11. априла када би требало да се изјасни и о захтјеву одбране да се предмет врати оптужном вијећу које треба да одлучи о измјенама оптужнице, преносе хрватски медији.

Фехир, који је за вријеме злочина имао 16 година, први је у медијима признао да је у дворишту осјечког Секретаријата за народну одбрану пуцао на једну особу, а као налогодавца оптужио је Главаша, који је тада био на челу Секретаријата.

Свој исказ поновио је и на првом суђењу, након чега су званичници Главашеве странке ХДССБ устврдили да је за своје лажно свједочење и осуђујућу пресуду награђен станом у Поречу.

Када је при крају првог суђења на загребачком Жупанијском суду у новембру 2008. године износио своју одбрану, Главаш се углавном усмјерио на побијање исказа трећеоптужене Гордане Гетош Магдић, истичући да су тврдње према којима је мучења и ликвидације осјечких Срба наређивао преко папирића "преглупа полицијска измишљотина и конструкција".

Устврдио је да је њен исказ заснован на диктату и сугестијама полицијских службеника, како би га оптужили за ратни злочин.

Уставни суд Хрватске укинуо је почетком 2015. године прву правоснажну пресуду од осам година затвора коју је Врховни суд изрекао Главашу. Он је на основу ове пресуде служио казну у Мостару, те пуштен на привремену слободу.

Врховни суд је 28. јула 2016. године укинуо првостепену пресуду и од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење, након што је у јуну прошле године поново разматрао жалбе на првостепену пресуду у којима је одбрана тражила њено укидање, а тужилаштво строже казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана