Одбор за “Олују” - Готовина, Маркач …

Танјуг
Одбор за “Олују” - Готовина, Маркач …

Загреб - Влада Хрватске треба да донесе одлуку о оснивању државног одбора за организацију 20. годишњице “Олује”.

То је одређено пошто нема сагласности о мјесту и начину прославе те хрватске војно-полицијске акције.

Уз представнике државног и војног врха, у одбору ће, како је предложено, бити четири пензионисана генерала, учесника “Олује” – Анте Готовина, Младен Маркач, Петар Стипетић и Маријан Марековић.

Влада и предсједница државе не слажу се око тога треба ли уз свечаност у Книну одржати и војну параду у Загребу. Влада је најавила оснивање државног одбора да би “Олуја” била примјерено и достојанствено обиљежена.

Иако је предсједница Колинда Грабар- Китаровић најприје била за обиљежавање “Олује” у Загребу и Книну 5. августа, одустала је од подршке тој идеји. Она је прије два дана рекла да је спорење око начина и мјеста прославе “Олује” постало нешто што раздваја нацију, па сматра да треба одустати од војне параде у Загребу и организовати је идуће године на Дан оружаних снага.

Намјера премијера Зорана Милановића из Социјалдемократске партије (СДП) да се 20. годишњица Олује обиљежи 5. августа најприје у Книну, а потом увече у Загребу изазвала је оштре критике дијела бранитеља и опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) из које долази актуелна хрватска предсједница. Они сматрају да Книн треба да има предност у односу на Загреб када је ријеч о том датуму.

Обиљежавање “Олује” још је једна тачка спорења премијера и предсједнице, односно СДП и ХДЗ у изборној години. Редовни парламентарни избори треба да буду одржани крајем ове или почетком идуће године.

Центар за мировне студије апеловао је данас на премијера и предсједницу да одустану од војне параде и тако пошаљу снажну поруку преданости миру у Хрватској. “Сматрамо да је такво обиљежавање војно-полицијске акције, у којој је убијено стотине људи – цивила, војника и полицајаца, непромишљено јер се тиме из сјећања на рат извлаче примарно војни елементи, а не промовишу напори које као друштво чинимо да се рат више никада не понови”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је “умјесто махања заставама и постројавања војних јединица, потребно расвјетлити чињенице о страдалима, несталима и расељенима у 'Олуји' и процесуирати злочине почињене над цивилним становништвом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана