Одбор одлучио да се утврђује да ли је Ђукановић прекршио Устав

Танјуг
Foto: Вијести.ме

ПОДГОРИЦА - Уставни одбор Скупштине Црне Горе усвојио је Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник државе Мило Ђукановић повриједио Устав, који је поднијела парламентарна већина формирана августа 2020.

За је гласало свих седам посланика партија већине, а опозиција није присуствовала седници.

Посланици парламентарне већине (Демократски фронт, Демократе-Демос, ГП УРА-ЦИВИС, Социјалистичка народна партија, Уједињена и Права Црна Гора) поднијели су 15. октобра Скупштини иновирани Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је Ђукановић повриједио Устав.

У Уставу пише да се након покретања поступка иницијатива доставља предсједнику на изјашњење. Након тога одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и предсједнику државе.

Законом о Уставном суду предвиђено је да Уставни суд треба да одлучује у року од 45 дана након одговора предсједника на наводе садржане у приједлогу.

Већина је у новом приједлогу навела да Ђукановић, након изгласавања неповјерења 43. Влади 19. августа није предложио Скупштини мандатара за састав нове владе.

"То је његова, стриктно прописана Уставом, обавеза и тим је повриједио Устав, члан 95 став 1, тачка 5", пише у предлогу, пренели су подгорички медији.

Додаје се да је предсједник повредио Устав и тиме што на разговоре о мандатару није позвао представнике свих парламентарних партија, подсјећајући да позив нису добили Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и ЦИВИС.

"Констатујемо да Ђукановић тим чином није позвао на разговор ни Миодрага Лекића, који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове владе, а који је као предсједник партије Демос и њен представник, што је јасна повреда највишег правног акта", наводи се у приједлогу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана