Одбијена Керумова тужба због вређања Србе

Вечерње новости
Одбијена Керумова тужба због вређања Србе

Београд/Загреб - Суд у Загребу одбио је тужбу против градоначелника Сплита Жељка Керума за вређање Срба, пишу “Новости”.

Медијско блаћење Срба од стране сплитског градоначелника Жељка Керума, очито, никада неће добити и судски епилог, пишу Новости.

Жупанијску суд у Загребу одбио је тужбу Јована Гркинића из Сплита, поднесену прије пуне три године, након што је Керум у телевизијској емисији “Недјељом у два” на Хрватској телевизији казао да се противи уласку Мишковићевог трговачког ланца у Хрватску, “јер Срби никада нису ништа добро донијели у Хрватску”.

Керум је казао да никада не би волио имати за зета Србина, “нема шансе, никада то није било, нити ће бити у мојој породици”.

Гркинић је у својству потпредсједника Већа српске националне мањине града Сплита поднио тужбу због расне дискриминације, али је суд оцјенио да у Керумовом иступу ничега од тога није било. Као уосталом и када је недавно поново у истој емисији код водитеља Александра Станковића извређао Србе, да би касније његова сестра Невенка Бечић казала да нема ништа против Срба и да се са њима стално дружи.

Изјава Жељка Керума да су “Срби извор проблема у Хрватској” изазвала је оштре реакције, Коалиција удружења избјеглица захтјева процесуирање говора мржње.

Ових дана новинари редакције “Слободне Далмације” назвали су Гркинића, који ради у Туристичкој заједници Сплита и Керум му је, индиректно, шеф. Пуних десет година водио је судски спор да се врати на посао, јер је потјеран 1992. године, у јеку ратних догађаја у Сплиту, а сада тврди да само Керум може да напада Србе и остане некажњен.

“У мојој кривичној пријави нагласак је на чињеници да је градоначелник својом изјавом да Срби морају знати гдје им је мјесто заправо починио кривично дјело тиме што је још једном јавно изнио замисао о потчињености једне нације у Хрватској,” тврди Гркинић.

Суд је одбацио пријаву оцјенивши да изјава није дата у циљу ширења етничке мржње, а Гркинић каже да закон предвиђа санкције и код омаловажавања, што је у Керумовом случају очито. Закон предвиђа казну од три мјесеца до три године, али је Керум и овај пут избјегао појављивање на суду, бар када је ријеч о његовом дугом језику, пуном мржње.

Јован Гркинић аргументовано говори о апсурду да се Керуму све толерише, па и изјава да Срби морају да разумјеју гдје им је мјесто. Такве су поруке упућиване и Јеврејима, па је историја показала до гдје је то довело. Гркинић је посебно љут на она образложења да је Керум казао о Србима све што други Хрвати мисле, а наводно се не усуђују да кажу.

“Мени није био за циљ да Керум буде кажњен, већ да се права мањина почну да остварују. Али у томе недостаје активност правобранитеља, судова, који би требали бити предводнице у спровођењу закона,” тврди Гркинић.

Тако је суд ослободио оптужби градоначелника Керума који је познат по увредама, не само Срба, пишу “Новости”. Сада се Керум крије и иза посланичког имунитета, јер му је Сабор остало једино сигурно радно мјесто, на које узгред буди речено не долази. Као градоначелник је отписан, а преостаје му и борба за једину некретнину која му је остала, престижни хотел “Марјан” у Сплиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана