Одбијен приједлог опозиције, покреће се афера “Снимак”

Агенције
Одбијен приједлог опозиције, покреће се афера “Снимак”

Подгорица - Посланици Скупштине Црне Горе одбили су приједлог опозиције да се посебним законом (lex specialis) пониште резултати предсједничких избора одржаних 7. априла на којима је побиједио кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Филип Вујановић, преносе агенције.

Против приједлога, касно синоћ, гласало је 37 посланика владајуће коалиције, за је било 35 посланика опозиције, док је пет посланика Социјалдемократске партије (СДП), мање чланице владајуће коалиције, било уздржано.

Посланици су једногласно усвојили Приједлог одлуке о отварању парламентарне истраге и формирању анкетног одбора поводом афере “Снимак”.

Афера “Снимак” настала је након објављивања аудио снимака и транскрипта са сједница владајућег ДПС-а на којој се говорило о запошљавању партијског кадра и протекцији уочи парламентарних избора у октобру прошле године.

У ранијој расправи, посланик опозиционог Демократског фронта Емило Лабудовић у име предлагача рекао је да је афера “Снимак” политичко насљеђе које је оптеретило имиџ Црне Горе, и да се званична Подгорицу по томе препознаје у свијету.

- Чињеница је да нема ниједне адресе која је релевантна за даљу судбину Црне Горе са које није стигло упозорење да се мора ријешити та афера како би држава даље кренула према ЕУ - рекао је Лабудовић.

Он је навео да будући скупштински анкетни одбор мора озбиљно да размотри ову аферу.

Гласовима 73 посланика црногорског парламента усвојен је и Приједлог о изграђивању повјерења у изборни процес, којима је опозиција тражила формирање радне групе за промјену изборног, као и закона о финасирању политичких партија, личној карти и бирачким списковима.

Тим закључцима, које су усагласили опозиција и СДП, а које је подржао и владајући ДПС, дефинисано је да ће прије уставних промјена државни тужилац бити биран квалификованом, умјесто двотрећинском већином имајући у виду препоруке Венецијанске комисије.

Радна група, цијениће потребу измјена регулативе везане за изборе и евентуалне приједлоге промјена доставити Скупштини најкасније до 10. септембра, умјесто до 15. јула како је првобитно предлагала опозиција.

Закључцима је предвиђено да цивилни сектор и други субјекти који се баве изборним процесима могу бити консултовани, али не и да учествују у раду радне групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана