Одбачена тужба браће Мамић против Хрватске

Танјуг
Одбачена тужба браће Мамић против Хрватске

СТРАЗБУР - Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је тужбу Здравка и Зорана Мамића, који су том суду тужили Хрватску због неправичног суђења.

Тужбу овом суду је поднио и Милан Пернар, порезник којем се судило заједно с Мамићима, али је он у међувремену преминуо.

-Иако се понашање првог и другог подносиоца захтјева (Зоран и Здравко Мамић) које је представљало злоупотребу директно односило само на једну од неколико притужби....Суд сматра да њихово понашање, које је било усмјерено на манипулисање и озбиљно ометање правосудног система и искоришћавање система заштите људских права према Конвенцији ради стицања користи... треба да има посљедице на прихватљивост њихових цјелокупних захтјева... -  наводи се, између осталог, у одлуци Европског суда за људска права, пренијела је загребачка Н1 ТВ.

Мамићи су, наиме, тврдили да су им хрватски судови повриједили право на правично суђење током првог осијечког процеса због извлачења новца из Фудбалског клуба Динамо, као и током жалбеног поступка.

Здравко Мамић је у Хрватској правоснажно осуђен на шест и по година затвора, Зоран Мамић на четири године и осам мјесеци, а Милан Пернар на три године и два мјесеца затвора.

Према пресуди, криви су за малверзације у вези с подјелом новца од трансфера Дејана Ловрена и Луке Модрића из Динама у иностране клубове, као и за пореске малверзације.

Браћа Мамић су прије изрицања пресуде избегли у БиХ, чије држављанство такође имају и тамо се налазе и данас. Правосуђе БиХ је одбило да их изручи Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана