Одата пошта жртвама у Вуковару

Тањуг
Одата пошта жртвама у Вуковару

ВУКОВАР - Делегација Српског народног вијећа одала је данас пошту жртвама, које су грађани и грађанке Вуковара поднијели у рату 1991-1995.

Потпредсједник хрватске владе из Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борис Милошевић, који је данас био у делегацији Српског националног већа (СНВ) на полагању вјенаца у Вуковару, а сутра ће бити и у делегацији владе у Колони сећања на вуковарске жртве, изјавио је да има дубоко поштовање према свим жртвама које су страдале у том граду.

“Моја порука је да је важно наставити политику мира коју смо започели у овој влади, стварање атмосфере помирења и дијалога, како би све жртве биле прихваћене као заједничке”, рекао је Милошевић новинарима.

Није желео да коменарише “поруке града Вуковара”, јер како је рекао не живи у Вуковару и није Вуковарчанин.

Али, како је рекао, гледајући са стране, види да је свим грађанима у том граду потребан мир и сигурност, а држава је та која треба да створи претпоставке да свима у Вуковару буде добро.

Упитан да коментарише недавну одлуку Градског вијећа Вуковара, дољету на приједлог градоначелника Ивана Пенаве, да се у том граду још нису створиле претпоставке за враћање ћирилице, Милошевић је рекао да, према посљедњем и још увијек важећем попису, у том граду живи више од трећине Срба.

Зато је, казао је, важно да се њихов глас чује.

“Очито је да на локалном ниову недостаје дијалог, али се надам да ће се он отворити и да ће моћи да се разговора без тензија и високих емоција”, рекао је Милошевић.

Истакао је да нису добри закључци да се у Вуковару нису створиле претпоствке за враћање ћирилице, не само због ћирилице.

То, истиче, значи да није дошло до напретка у међунацоналним односима у Вуковару.

“Испада да су ти међунационални односи били бољи пре 15 година него данас, уместо да је обрнуто, да су онии пре 15 година били лошији, што би значило да смо направили искораке”, рекао је Милошевић.

Нада се, казао је, да ће његово учешће у сутрашњој Колони сећања у Вуковару бити “корак у позитивном смеру”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана