Одакле долазе радници у Црну Гору: Из БиХ лани стигао 81 здравствени радник

ГС
Одакле долазе радници у Црну Гору: Из БиХ лани стигао 81 здравствени радник

Министарству просвјете Црне Горе прошле године поднијето је 6.352 захтјева за признавање иностране дипломе због запошљавања у Црној Гори, од чега је готово петина из Србије, док је 285 захтјева (4,49 посто) из БиХ.

Из тог ресора "Вијестима" су казали да су из Србије стигла 173 захтјева за признавање иностране образовне исправе из области медицине - 36 захтјева поднијели су доктори медицине, фармацеути 11, стоматолози осам. У истом периоду било је и 118 захтјева са високих медицинских школа, које су том ресору на нострификацију предали високе медицинске сестре, лаборатни, техничари за рад у радилогији.

Од 173 захтјева, 67 исправа стечено на јавним установама
- Од 173 захтјева за признавање иностране образовне исправе из области медицине стечених у Србији, 67 образовних исправа стечено је на јавним установама високог образовања, док је 106 образовних исправа стечено на приватним установама високог образовања - пише у одговору.

Из Министарства просвјете казали су и да је захтјеве за признавање иностране исправе стечене у БиХ у прошлој години поднијело 13 доктора медицине, десет доктора фармације и два стоматолога. Међу захтјевима из БиХ је и 28 са високих медицинских школа.

- Што се тиче поријекла образовне исправе, од 53 захтјева за признавање образовних исправа из области медицине стечених у БиХ, 19 образовних исправа стечено је на јавним установама високог образовања док су 34 образовне исправе стечене на приватним - одговорили су.

Повећао се број захтјева
У Министарству просвјете тврде да се у периоду од 2019. до 2022. године број захтјева за признавање иностраних образовних исправа из области медицине стечених у Србији повећавао. Појаснили су да је 2019. године било 70 захтјева из области медицине, током 2020. године 87, док је у 2021. поднијето 177 захтјева, док се укупан број поднијетих захтјева из Србије није значајније мијењао.
То им, како тврде, може указивати на потребе тржишта рада у Црној Гори за квалификацијама из области здравства.

- Када су у питању образовне исправе из области медицине стечене у БиХ, а имајући у виду да се тај број креће од 38 захтјева у 2019. години, затим 39 захтјева поднијетих у 2020. години, 42 захтјева поднијета 2021. године и 53 захтјева 2022., може се закључити да је овај пораст броја захтјева незнатан - наводи се у одговору Министарства просвјете.
Из овог ресора навели су да су надлежни за поступак признавања диплома у сврху запошљавања, док изједначавање квалификације ради установа која реализује упоредив студијски програм у складу са актом установе.

- Уколико у Црној Гори не постоји установа високог образовања која реализује упоредив студијски програм, изједначавање квалификација врши надлежно стручно тијело (нпр., Љекарска комора, Фармацеутска комора и сл.) - појаснили су.
Потребно испунити законске услове
Из Министарства просвјете су казали да особе са стеченим високим образовањем, да би оствариле радни ангажман у сектору здравства, односно обављале послове здравствене дјелатности, треба да испуне услове прописане Законом о здравственој заштити.

- Овим законом прописано је да здравствени радник, односно здравствени сарадник, који је стекао одговарајуће образовање у иностранству, може да обавља послове здравствене дјелатности уколико је извршено признавање иностране образовне исправе о стеченом образовању и изједначавање иностране квалификације нивоа образовања, у складу са посебним законом", појаснили су.
"Вијести" су раније објавиле да Основно државно тужилаштво у Подгорици утврђује да ли у Црној Гори има и колико лажних фармацеута и стоматолога.

Министар без портфеља Зоран Миљанић рекао је "Вијестима" да му је са подгоричког Медицинског факултета прослијеђена анонимна кривична пријава о могућем постојању фалсификованих диплома стоматологије и фармације из држава региона.

Тужилаштво БиХ, у сарадњи са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА), покренуло је акцију "Кластер", у којој је у фебруару ухапшено више од 10 особа са више приватних установа високог образовања, осумњичених за кривична дјела незаконито издавање и продаја универзитетских диплома, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана