Одабрано предузеће за заштиту складишта радиоактивног отпада из Кршког

Срна
Одабрано предузеће за заштиту складишта радиоактивног отпада из Кршког

ЗАГРЕБ - Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране “Кршко” одабрао је предузеће “АК-заштита” из Загреба за физичку заштиту и безбједност локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Како је наведено у одлуци, комисија која је прегледала приспјеле понуде предложила је да се уговор потпише са предузећем “АК-заштита” из Загреба, а понуде су доставиле још двије фирме.

Како је раније објављено, процијењена вриједност ангажмана службе за физичку заштиту и безбједност локације центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању је 5.500.000 куна без ПДВ-а /1.375.000 КМ/.

Прецизирано је да је мјесто извршења уговора складиште бившег војног комплекса Черкезовац у општини Двор.

Ангажовано предузеће обављаће контролу над уласком и изласком особа, возила и терета у и из штићеног комплекса уз вођење прописаних евиденција, забранити улазак у штићени комплекс неовлаштеним особама, контролисати уношења и изношење материјала и опреме, одржавати ред и мир унутар штићеног комплекса и остале послове заштите у складу са Законом о приватној заштити.

Хрватска има обавезу збрињавања половине радиоактивног отпада Нуклеарне електране “Кршко” након што постројење престане са радом.

Планирана локација за збрињавање отпада је касарна “Черкезовац” у општини Двор, на самој граници са БиХ, иако се овим плановима противе становници с обје стране границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана