Од Загреба ће се тражити испуњавање свих обавеза према Србима

Агенције
Од Загреба ће се тражити испуњавање свих обавеза према Србима

Београд - Србија ће од Хрватске тражити испуњавање свих оних обавеза које та држава као чланица ЕУ има према српској мањини, као што је рјешавање отворених питања повратка избјеглих Срба и враћање њихове имовине, одузетих станарских права, као и питања границе, изјавила је савјетник предсједника Србије Станислава Пак.

Пакова је рекла да се још усаглашавају теме за предстојећи први званични састанак предсједника Србије и Хрватске, Томислава Николића и Иве Јосиповића, у Београду у октобру.

Поводом протеста у Вуковару против ћирилице, она је за “Вечерње новости” истакла да је “недопустиво да и данас Срби служе појединим партијама у Хрватској као предмет за стицање преимућства на политичкој сцени”.

“Са друге стране, у недостатку бољих аргумената, Србима се пребацује некадашња реторика и, наравно, користи се тешка економска ситуација да би се нападали за најмању ситницу. То није у реду”, додала је Пакова.

Она је нагласила да Србија треба да имплементира Стратегију очувања Срба у региону и да што прије почне са акционим планом, како би се српском народу омогућило да опстане и живи без трзавица на свом огњишту.

Иако су међусобне оптужбе за геноцид у надлежности влада двије земље, очекује се да услове под којима би дошло до њиховог повлачења размотре и предсједници.

“Јосиповић је недавно изјавио да тужбе још бацају сенку на односе Хрватске и Србије и истакао да треба видети да ли још постоје разлози који су их оправдали. Данас смо сведоци тријумфа политике над правом. Интереса над моралом. У случају тужбе и контратужбе, чини се да је на делу напад као најбоља одбрана”, рекла је Пакова.

Јосиповић је у сриједу рекао да у Хрватској постоји “одређен поремећај” када је ријеч о међунационалним односима и да је управо због тога покренуо иницијативу о постизању консезуса око увођења ћирилице у градовима и општинама у којима Срби чине више од једне трећине укупног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана