Од сутра свакодневни протести у Скопљу

Агенције
Од сутра свакодневни протести у Скопљу

Скопље - Опозициони Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ и његови партнери окупљени у Коалицију "Савез за будућност" од сутра почињу са свакодневним организовањем протеста широм државе, као врсту отпора против режима премијера Николе Груевског, јавиле су агенције.

- Почињемо из Прилепа, града револуционера гдје ће руководство Коалиције заједно са грађанима марширати улицама. Марш ћемо завршити са грађанским парламентом на коме ће, као и до сада грађани лично износити своје ставове и мишљења - изјавио је потпредсједник СДСМ-а Гордан Георгиев.
Он је на конференцији за новинаре рекао да ће грађански парламент затим бити пресељен у Струмицу, Штип и Охрид, али да ће истовремено сваког дана бити настављен отпор и у Скопљу, гдје ће сваког дана на пола сата бити блокиране одређене раскрснице.

СДСМ је данас позвао све грађане да се прикључе маршу, изнесу своја мишљења на грађанском парламенту и тиме покажу отпор против режима који им свакодневно одузима слободу.
Према ријечима Георгиева, опозиција тражи да се држава врати грађанима како би функционисала на основу начела Устава и закона.
Политичка криза у Македонији почела је 24. децембра прошле године, када је парламент усвајао буџет за ову годину, а обезбјеђењу је наређено да на силу из зграде избаци новинаре и опозиционе посланика који су покушали да спријече усвајање тог документа.

Опозиционе странке из македонског политичког корпуса успротивиле су се усвајанју буджета, оцјенјујући да води ка неконтролисаном задуживанју Македоније.

Опозиција је одмах након изласка из парламента почела са блокадама клјучних саобраћајница у землји, као мјеру отпора против владе премијера Николе Груевског.

Редовни парламентарни избори у Македонији требало би да буду одржани у јуну 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана