Од строже контроле границе изузети неколико категорија путника

Срна
Од строже контроле границе изузети неколико категорија путника

Љубљана - Влада Словеније предложиће Бриселу да за предстојеће ускршње празнике, али и убудуће, од систематске контроле и скенирања докумената на граници изузме неколико категорија путника који представљају мањи безбједносни ризик.

Словеначки МУП је навео да би од строже контроле, које су почеле да се спроводе на границама у ЕУ од 7. априла требало да буду изузети путници у малограничном промету, дјеца до 12 година и малољетне особе са пратњом родитеља, старије особе на организованим путовањима, ученици на екскурзијама и сличне категорије путника.


МУП додаје да Словенија не одступа од примјене важећих шенгенских правила која су и до сада предвиђала могућност сужавања контролних мјера на основу ситуације на терену и профилу путника, преносе хрватски медији.

Медији преносе да ће Европска комисија ове седмице сазвати посебан састанак са стручњацима држава чланица ЕУ на којем ће покушати да нађу рјешење проблема који су се појавили у вези са примјеном измијењених шенгенских прописа, уведених у циљу спречавања терористичких активности у ЕУ.

Мјере појачане контроле спољних граница, те промјене прописа о шенгенској граници, уведене су као реаговање на терористичке пријетње у Европи у посљедње двије године, али и због могућег повратка исламистичких бораца са сиријског ратишта јер су многи од њих држављани неких земаља ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана