Од почетка кризе у Хрватску ушло 17.089 миграната

Агенције
Од почетка кризе у Хрватску ушло 17.089 миграната

Загреб - У Хрватску је од почетка избјегличке кризе до данас у 19.00 часова ушло је 17.089 миграната, саопштено је из хрватског Министарства унутрашњих послова.

Највећи прилив људи данас је био на подручју прелаза Товарник и Илок, гдје је током дана пристигло нешто више од 3.500 људи.

Протекле ноћи Хрватска је затворила седам граничних прелаза са Србијом, али упркос томе мигранти и даље преко поља, кукурузишта и шума - улазе у Хрватску.

Њихова даља рута је или према граници с Мађарском или према Загребу, те даље према граници са Словенијом, преносе хрватски медији.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да се "прешло на план Б", који предвиђа да се избјеглице, без пописивања и удомљавања, пуштају даље јер Хрватска, како је рекао, има срце, али и мозак, и не пристаје да буде сабирни центар за мигранте и избјеглице.

Упркос досадашњем чврстом ставу Мађарске и Словеније да неће пуштати избјеглице на своју територију, прве су групе послијеподне изашле из Хрватске.

Министар унутарњих послова Ранко Остојић сазвао је вечерас у Товарнику састанак на који су позвани директор Државне управе за заштиту и спашавање Јадран Перинић, начелник Полицијске управе вуковарско-сремске Мирослав Пуж, жупан вуковарско-сремски Божо Галић те начелник општине Товарник Ружа Веселчић Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана