Од чега болује хрватски премијер?

Агенције
Од чега болује хрватски премијер?

Загреб - Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да није служио војни рок због урођене анемије и да та болест не утиче на обављање функције предсједника Владе.

"Одговорно тврдим да моја урођена анемија ни на који начин негативно не утиче на обављање моје премијерске функције. Иако је то начелно моја приватна ствар, због природе посла који обављам желим да разјасним ту ситуацију пред хрватском јавности", изјавио је Пленковић за Национал.

Премијерово здравствено стање дошло је у средиште пажње када је средином прошле седмице, у јеку расправе о могућности враћања обавезног служења војног рока, Влада потврдила да Пленковић није служио војску због урођене анемије.

У разговору за "Национал", Пленковић је рекао да је обавезе служења војног рока ослобођен још у средњој школи прије 30 година.

"Током љекарског прегледа констатовано је да имам тзв. медитеранску анемију, ради се о типу таласемија минор", рекао је Пленковић.

Он је објаснио да таласемија наслиједни поремећај крви, при чему се у најтежем облику јавља код људи који су поремећај наслиједили од оба родитеља, док је за особе које су га наслиједиле само од једног родитеља посљедица таласемија минор, која ријетко изазива симптоме.

Медији су прошле седмице објавили да се планира враћање обавезног служења војног рока које је у Хрватској замрзнуто 2008. године.

Пленковић је потом новинарима рекао да хрватски народ воли Хрватску војску, а да се идејом о поновном служењу војног рока жели "популаризовати" војска код младих и да се учини "атрактивном младим људима и новим генерацијама које се не сјећају времена Домовинског рата".

Министар одбране Дамир Крстичевић рекао је да је ријеч о "основном војном оспособљавању", а не о војном року, које би трајало три или четири седмице.

Хрватски Центар за мировне студије (ЦМС) осудио је такву могућност и позвао Владу да новац улаже у образовање и запошљавање младих.

Они су подсјетили да је пре замрзавања обавезног служења војног рока 2008, 54 одсто младића одбијало да га служи углавном улагањем приговора савијести, што је, оцијенили су, важан индикатор за оне који сада желе младима да наметну војну обуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана