Од 1. новембра обавезна вожња са дневним свјетлима у Хрватској

Агенције
Од 1. новембра обавезна вожња са дневним свјетлима у Хрватској

Министарство унутрашњих послова Хрватске извијестило је како је, у складу са зимским рачунањем времена, од 1. новемра до 31. марта у саобраћају обвезно и преко дана користити дневна или кратка свјетла на возилима, како би били уочљивији другим учесницима у саобраћају.

Возачи мопеда и мотоцикала дужни су током цијеле године дању имати упаљена кратка свјетла на возилу. У случају непоштивања наведених законских одредби, возач ће се казнити новчаном казном од 300 куна.

И возачи бицикала од првог сумрака до потпуног сванућа (ноћу) те у случају смањене видљивостиа морају имати упаљено једно свјетло бијеле боје на предњој страни, те једно црвено свјетло на задњој страни бицикла. У случају непоштивања бициклиста ће бити кажњен с 500 куна.

Из МУП-а најављују наставак интензивних активности како би се смањио број погинулих на путевима, упозоравајући да се најтеже саобраћајне несреће са смртним посљедицама догађају због људских грешака, односно грубог кршења саобраћајних правила и непоштивања саобраћајне сигнализације.

И надаље је главни узрок смртног страдавања кретање непрописном, односно брзином непримјереном условима на путевима, приликом чега долази до међусобних судара возила или њиховог слијетања с коловоза, као и налета на пјешаке и бициклисте.

С циљем смањивања тих “црних” бројки МУП, односно све полицијске управе у наредном ће период наставити с подузимањем активности у које ће укључити максималан број полицајаца, као и уређаје, односно опрему која се користи за надзор саобраћаја.

Активности ће се проводити циљано, на локацијама на којима се према просторним и временским показатељима догађа највећи број тешких саобраћајних несрећа, односно гдје се учестало крше саобраћајни прописи.

У МУП-у најављују како ће оштро санкционисати саобраћајне прекршаје који доводе до најтежих саобраћајних несрећа.

То су вожња непрописном брзином, под утицајем алкохола и дрога, непрописно претицање, непоштивање предности проласка, вожња прије стјецања права, вожња нерегистрованим или возилом којем је истекло важење дозволе, технички неисправним возилом, непрописно кретање и задржавање пјешака на коловозу, прекршаји возача мопеда и мотоцикла, прекршаји бициклиста, непрописна употреба мобилних телефона.

Посебну пажмју усмјериће на младе возаче, рецидивисте, возаче којима је изречена заштитна мјера забране вожње, као и на прекршаје који утичу на пасивну сигурност (некориштење заштитне кациге, некориштење сигурносног појаса од стране свих особа у возилу), односно прописном смјештају дјеце у возилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана