Обрт у истрази убиства новинара Дана у Црној Гори

Агенције
Обрт у истрази убиства новинара Дана у Црној Гори

Подгорица - Предсједник Комисије за истрагу напада на новинаре у Црној Гори саопштио је да се појавио потенцијални заштићени свједок убиства главног уредника листа “Дан”.

Осим тога, Никола Марковић је у интервјуу телевизји „Вијести”, навео да је он саслушан у једној страној земљи и с чим је упознато црногорско државно тужилаштво.

Према његовим ријечима, тај потенцијални заштићени свједок се налази у “трећој земљи” гдје су га током марта саслушали надлежни државни органи те земље, без присуства представника Комисије за истрагу напада на новинаре.

“Други пут смо ја и замјеник предсједника Комисије, Михаило Јововић отишли и разговарали с тим лицем у присуству надлежних државних органа те државе. О тим разговорима направљене су службене забиљешке. Ја не бих давао суд о његовом исказу у којима се помињу одређена имена”, рекао је предсједник комисије, новинар Марковић.

Како истиче, истражитељи те земље су навели да је исказ потенцијалног свједока “материјал за озбиљан рад”.

Марковић је рекао да је та особа од које је узета изјава, тражила статус заштићеног свједока, да у почетку није жељела да сарађује с црногорским државним органима, али да су се чланови комисије с том особом договорили да она разговара с представницима црногорског тужилаштва.

“Тај предмет је сада у рукама Тужилаштва”, додао је он.

Марковић није могао да саопшти детаље о идентитету тог потенцијалног свједока.

Уредник листа „Дан” Душко Јовановић убијен је прије једанаест година и за саизвршилаштво у том злочину осуђен је једино некадашњи каратиста Дамир Мандић, док налогодавци и мотив убиства нису познати.

Мандић чека треће суђење за убиство уредника “Дана”.

Он је најпре ослобођен кривице, па осуђен на 30 година за саизвршилаштво и та казна му је након жалбе смањена на 18 година.

Уставни суд је у љето прошле године укинуо ту пресуду уз оцјену да је Мандићу повређено право на правично суђење и предмет је вратио на поновно одлучивање.

Некадашњи шеф црногорске тајне полиције, а сада потпредсједник црногорске Владе Душко Марковић признао је раније да је тајна полиција Црне Горе (СДБ) знала да је безбједност уредника и “Дана” угрожена прије но што је убијен.

Вицепремијер Марковић је у вријеме када је Јовановић убијен (мај 2004.) био начелник СДБ.

Он је подсјетио да Служба тада није била самостална, већ је радила у саставу Министарства унутрашњих послова и да су о својим сазнањима обавијештавали тадашњег министра, Андрију Јовићевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана