Обрачуни кланова у Котору и Бару тјерају туристе

Глас Српске
Обрачуни кланова у Котору и Бару тјерају туристе

Котор - Обрачуни криминалних кланова у Котору, једином граду у Црној Гори који је под заштитом УНЕСКО-а, пуни странице домаће и стране штампе, што је довело до пада броја туриста у том граду.

Обрачуни кланова, нарочито у Котору, али и у Бару, већ другу годину заредом пријети да озбиљно угрози туризам у те двије приморске општине. Угоститељи се жале и тврде да туристи, нарочито странци, избјегавају та два града, посебно Котор.

- Када се интересују за цијену смјештаја, странци обавезно питају да ли је недавно било неко убиство у том приморском граду, јер су читали о све чешћим обрачунима кланова у Црној Гори, те да не би вољели да буду смјештени у неком од тих мјеста. Мислим да ће се ратови кланова, који нарочито у посљедњој години букте на Црногорском приморју, негативно одразити на туристичку сезону - наводи један которски угоститељ, а преноси лист "Дан".

На почетку прошлогодишње туристичке сезоне британски лист "Гардијан" писао је о обрачунима кланова у Црној Гори наводећи да савршену слику Котора, старог града барокног додира, разбија оружани сукоб између локалних криминалних група, па су тако у овај бокешки град послате Специјалне антитерористичке јединице како би смириле ситуацију, али и симболично ставиле натпис "закључано". Специјалци су у град послати зато што се за три мјесеца десило чак шест инцидената, а радило се о ватреним обрачунима и убиствима. Ватрени обрачуни криминалаца у Котору почели су октобра 2009. године када је у класичној сачекуши ликвидиран власник "Ред таксија" Дејан Ђуковић, чије убиство до данас није расвијетљено. Неколико мјесеци касније свирепе ликвидације настављене су убиством нарко-дилера Драгана Дудића Фрица. На тераси кафића "Мока" у Старом граду крајем маја 2010. године смртоносне хице у Дудића испалио је Ђуковићев тјелохранитељ Иван Врачар. Три године касније убијен је Дудићев тјелохранитељ, бивши полицајац Дарко Бугарин (33). Његова ликвидација није расвијетљена, баш као ни убиство Подгоричанина Ивана Лопичића, сестрића убијеног Ђуковића у јуну прошле године у Котору.

Сукоб два супарничка которска клана "шкаљарског" и "кавачког" ескалирао је након нестанка скоро 300 килограма кокаина из складишта у Валенсији. Током само четири мјесеца прошле године у обрачуну ових кланова убијено је пет особа, од којих су двије колатералне жртве. За двије године убијено је 12, а рањене три особе у ватреном обрачуну которских кланова.

Незаконито снимање

У Црној Гори је изражен проблем незаконитог снимања. Најгора ситуација је била у Котору, гдје су биле постављене камере које су снимале цијели град, а до да­н-данас се не зна ко их је и зашто инсталирао. Контролори агенције су средином децембра прошле године констатовали да је на јавним површинама у општини Котор незаконито постављено девет камера од стране Н. Н. лица. Они су открили да су и четири привредна друштва незаконито снимала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана