Објављена ревизија Агрокорових губитака за 2016. годину

Агенције
Објављена ревизија Агрокорових губитака за 2016. годину

Загреб - Ванредна управа Агрокора на челу с Антом Рамљаком данас је у сједишту овог концерна изнијела резултате ревизије пословања оперативних Агрокорових компанија за 2016. Години.

Анте Рамљак, повјереник Владе за Агрокор, је истакнуо како презентује ревидиране податке компанија које су у саставу Агрокор концерна, али без објаве консолидованих података те без података пословања за сам Агрокор д.д. Поручио је како је ријеч о реалним вриједностима које говоре о реалној вриједности ове компаније.

Ревизијом су обухваћене компаније у малопродаји, пољопривреди и прехрани, подузећа Тисак, Конзум, Вупик, Беље, ПИК Винковци, Јамница, Рото, Ледо и Пик Врбовец. Ревизијом је обухваћено 27 друштава у Хрватској те по три подузећа у Србији и БиХ, која обухваћају 99 посто групног прихода.

Да није заштите коју сада друштвима пружа закон о поступку ванредне управе, финансијски извјештаји би довели опстојност цијеле групе и компанија унутар групе, казао је Рамљак.

„Ревизија је показала да су и у 2015. неке ставке биле криво књижене и вредноване", казао је Рамљак на презентацији.

Највећи укупни губитак забиљежен је у малопродаји свих компанија у 2016. и износи 2 милијарде и 247 милиона куна, од чега Конзум и Тисак чине преко 95 посто тог губитка. Конзум је имао нето губитак 1 милијарду 859 милиона куна, а Тисак 388 милиона куна.

Група пољопривреда имала је губитак на крају 2016. од 329 милиона куна, од чега скоро 75-80 посто чини ПИК Винковци са губитком од 233 милиона куна.

Група прехрана (Ледо, Јамница, Звијезда, ПИК Врбовец) остварила је укупни губитак од 741 милион куна у 2016. години. У 2015. години Конзум је имао приказану, службену добит од 235 милиона куна, но стварни губитак Конзума је био 1 милијарду и 407 милиона куна.

Чињеница је да је Конзум имао мањи приход од приказанога, али то није разлог због којега је Агрокор као концерн лоше пословао, поручио је Рамљак.

Најбољи дио концерна је дивизија прехране, казао је Рамљак, која избацује најбоље профите и има најбоље пословање.

Ријеч је о Ледо групи која је у 2016. пословала са губитком од 270 милиона куна, но има 1 милијарду 314 милиона куна темељног капитала. Ту спада и Јамница која у свом саставу има Сарајевски кисељак,

Рото промет и Нову слогу у Србији. Јамница је пословала са губитком од 317 милиона куна, а њен укупни капитал је 1 милијарду и 323 милиона куна.

Ту спада и Звијезда која је пословала такође с губитком, али има капитал од 712 милиона куна те ПИК Врбовец који има 651 милиона куна темељног капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана