Обиљежено 75 година од пробоја на Биљегу на Кордуну

Срна
Обиљежено 75 година од пробоја на Биљегу на Кордуну

Карловац - На Петровој гори на Кордуну данас је обиљежено 75 година од партизанског пробоја на Биљегу када је из усташко-домобранског обруча спашено више хиљада српских цивила, већином жена и дјеце.

Обиљежавање 75 година од пробоја организовали су Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да овдашњи народ није учествовао у пробоју усташког обруча 1942. године зато што га је ометала нека друга држава већ зато што је НДХ имала злочиначку праксу, што потврђује чињеница да су овом пробоју претходила усташка убиства у Гудовцу и Вељуну, као и оснивање логора смрти.

"Тај народ није страдао у другој држави, као што је то било случај с онима који су страдали 1945. године бјежећи од властите савјести и властитог злочина, те од оних који су ослобађали земљу од злочинаца", рекао је Пуповац.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин подсјетио да хрватски државни врх није дошао ни на комеморацију Српског народног вијећа и антифашиста у Јасеновцу, као ни на недавно обиљежавање Дана побједе у Загребу.

"Актуелна власт не реагује и не предузима мјере да би се зауставило усташко дивљање и постављање спомен-плоча ХОС-а с њиховим симболом који садржи усташки поздрав. То је за нас неприхватљиво, а и у супротности је с хрватским Уставом. Дубоко сам увјерен да ће истина ипак на крају побиједити", рекао је Хабулин.

Потпредсједник Нове љевице Рада Борић рекла је да је Петрова гора мјесто на којем свакодневно свједоче политици заборава историјске истине, саопштено је из Српског народног вијећа.

Она је назвала срамотним однос државе према оближњој, запуштеној партизанској болници и апеловала да се подстакне иницијатива за њено обнављање.

Код споменика Војина Бакића на Петровој гори данас се окупило око хиљаду људи из различитих крајева Хрватске и БиХ, међу којима је био и учесник НОБ-а Сулејман Мухамедагић који је истакао да се послије пораза на Биљегу усташе никада више нису усудиле обрачунати с кордунашким партизанима на Петровој гори.

Мехмедагић је рекао и да се послије свега преживљеног не смије чинити оно што се данас ради у Блајбургу.

Након неуспјеха у мартовској офанзиви 1942. године, усташко-домобранско вођство НДХ припрема нову прољетну офанзиву преко Кордуна. Задатак је био уништавање главне групе партизана, њихових врховних команди, али и цивилног становништва. У обручу, који је чинило десетак хиљада усташа, домобрана и нешто италијанских војника, нашло се око 730 партизана и између 10.000 и 12.000 српских цивила, већином жена и дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана