Обиљежено 150 година од Теслинe матуре у Карловцу

Танјуг
Обиљежено 150 година од Теслинe матуре у Карловцу

КАРЛОВАЦ - Предавањима под називом "Необичан ум Николе Тесле" у Карловцу је данас обиљежена 150. годишњица Теслине матуре у организацији „Никола Тесла Experience центра“ (НТЕЦ) и Удружења „Никола Тесла Карловац“.

НТЕЦ је ове године отворен тик уз зграду у којој се у тадашњој Царској и краљевској великој реалки у Раковцу од 1870. до 1873. школовао српски научник.

Матурско свједочанство је посљедње формално свједочанство које је стекао, преноси Хина.

НТЕЦ делује у склопу Предузетничке зоне Корана, а директорка те жупанијске компаније Мартина Марушић Бритвец је упутила посјетиоце на изложбу "Теслина ризница" која представља учила из времена Теслиог школовања као и тадашњу школску документацију, која укључује и дневник његовог разреда, али и дигиталну изложбу радова ученика карловачких основних школа.

-Радимо на томе да Тесла има сљедбенике, не само споменике - истакла је она.

Предсједник Удружења „Никола Тесла Карловац“ Мирко Бутковић рекао је да је битно остварити Теслине идеје.

Директорка Гимназије Карловац Сњежана Штрањгар је нагласила важност студирања педагогије у контексту истицања пресудног утицаја Теслиног професора физике Мартина Секулића на опредјељење младог Николе да се посвети физици.

Професока Гимназије Карловац Наталија Јадрић је упоредила начин матурирања у Теслино вријеме с данашњим. Тада је постојало шест описних оцјена, а Тесла је полагао пред 11 професора из 11 предмета у групи од седам ученика и оцијењен је зрелим за наставак школовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана