Обиљежавање славе храма у селу из којег је у НДХ убијено 1.140 Срба

Срна
Foto: Срна

КАРЛОВАЦ- Обиљежавање празника Свете Петке Параскеве, који се прославља 27. октобра, ове године ће први пут бити уприличено у новоизграђеном храму посвећеном великој светитељки у Сјеничаку код Карловца, села из којег је убијено 1.140 Срба у усташким и нацистичким логорима.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара, а на том је 1934. године сазидана нова црква коју су 1942. усташе запалиле.

"Био је то један од 37 српских храмова и капела на Кордуну које су усташе срушиле током НДХ. На темељима тога храма је владика горњокарловачки Симеон 1989. године благословио почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године", рекао је Срни секретара црквеног грађевинског одбора Светозар Данчуо.

У храму се налази и спомен-плоча у знак сјећања 1.140 дјеце, жена, стараца и мушкараца које су убиле усташе и нацисти или су умрли од глади и тифуса у НДХ.

Данчуо је напоменуо да је храм посљедњег дана јула ове године освештао Његово преосвештенство владика горњокарловачки Герасим, уз саслужење свештанства и монаштва.

"Тиме је завршена његова градња која је трајала више од једне деценије. У храм је прилоге уградило више од 450 појединаца, организација и институција из цијелог свијета", рекао је за Данчуо.

Он је истакао да је овај храм посебан, јер су у олтар положене мошти Светих новомученика јасеновачких, међу којима су 93 Сјеничарца које су усташе убиле у логору Јасеновац.

"Ово је први трајни споменик тим жртвама који је постављен на обиљежавање 80 година од усташке офанзиве на Кордун, у којој је страдала скоро трећина становништва и цијело село спаљено", истакао је Данчуо.

Он је додао да је на новом српском храму у Сјеничаку постављена спомен-плоча Сави Мркаљу /1783-1833/ реформатору српске ћирилице и језика чије је дјело послужило Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика.

"Он је у школи у оквиру ове цркве стекао прву писменост", додао је Данчуо.

Он је истакао да ће Кордунаши који живе у Чикагу и околним градовима обељежити славу Свету Петку у недјељу, 30. октобра, у српском храму Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест.

"Више од деценије Кордунаши и њихови пријатељи из овог дијела Америке окупљају се поводом празника Свете Петке. Слава је и прилика за донације намијењене обнови српских храмова на Кордуну", навео је Данчуо, који данас живи у Америци свој Кордун не заборавља.

Према његовим ријечима, протекле деценије је више од 60.000 долара упућено за изградњу цркве Свете Петке у Сјеничаку и обнову цркава у Чемерници и Утињи, као и помоћ становништву и српској цркви на земљотресом погођеним подручјима Баније и Кордуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана