О чему су све расправљали учесници Дубровник форума

Танјуг
О чему су све расправљали учесници Дубровник форума

ДУБРОВНИК - Италијански министар иностраних послова Антонио Тајани изјавио је данас у Дубровнику да је Западни Балкан приоритет за италијанску владу, наглашавајући да је потребно подржати пуноправно чланство и Украјине и земаља Западног Балкана у ЕУ.

Тајани је на међународном Дубровник форуму 2023. апеловао на заједнички рад на сузбијању кријумчара миграната, напомињући да је за Италију важно да се заустави прилив илегалних миграната преко медитеранске и западнобалканске руте, преноси ХРТ.

Тајани је указао да је у вези са тиме потребна заједничка акција јер то не могу учинити ни Италија, ни Хрватска самостално, као ни друге земље.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел изјавио је на форуму да ЕУ није војни савез, али да није ни невладина организација која само проповиједа добро понашање и владавину права.

-Свијет у којем живимо, нажалост је такав да многи људи не маре за владавину права и спремни су користити присилу и језик силе. И Украјина је посљедњи примјер у том смислу - истакао је Борел.

Борел је нагласио да због тога ЕУ мора да покаже да има моћ, укључујући моћ да одбаци своју енергетску зависност од Русије.

Истакао је  да ЕУ мора да покаже Русији да може да дјелује и предузима мјере против Русије, између осталог, и увођењем санкција према Москви и испоруком оружја Украјини.

-ЕУ не жели да учествује у рату, али жели да помогне онима који су нападнути да се бране - истакао је Борел, наводећи да Унија жели да опстане у свијету у којем је моћ веома важна.

Борел је рекао да је потребно да ЕУ смањи своју зависност од Кине у неким кључним областима, али да је истовремено потребно избјећи подјелу свијета на два дијела.

Генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић Бурић рекла је је да је „та институција снажно и јасно реаговала на руску агресију на Украјину тако што је Русија избачена из чланства”.

Пејчиновић Бурић је оцијенила да је за одржив и праведан мир у Украјини потребно обезијбедити да одговорни за ратне злочине буду приведени правди.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је на форуму да је Хрватска годинама говорила партнерима у ЕУ да Унија није довољно укључена у регион, што би могли да искористе други актери, а да се ситуација по том питању промијенила 2018. године када је Бугарска предсједавала ЕУ.

Пленковић је истакао да илегалне миграције представљају једно од основних питања која узрокују уздржаност неких земаља према проширењу.

Пленковић је нагласио да је грчки премијер Киријакос Мицотакис учинио пуно на заштити грчке и уједно спољашње границе ЕУ.

Хрватски премијер најавио је да ће Хрватска пружити помоћ Украјини у процесу деминирања, као и у позивању на одговорност за ратне злочине.  

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић изјавио је на форуму да је потребно ставити у фокус заштиту демократије, владавине права и заштите људских права.

Јандроковић је указао да лажне вијести, хибридне и кибернетичке пријетње, као и  екстремизам љевице и деснице представљају пријетње за демократију.

Министар иностраних послова Украјине Дмитро Кулеба у обраћању путем видео линка истакао је да Украјина не жели да увуче НАТО у рат, али да жели да добије позив за чланство у Алијанси.

-Само украјинско приступање ЕУ и НАТО-у може осигурати безбједносни  поредак овога дијела свијета -  рекао је Кулеба.

Дубровник је домаћин велике међународне конференције Дубровник Форум на којој су у фокусу геополитика и глобална економија, европска енергетска транзиција, евроатлантски пут Западног Балкана и глобална улога ЕУ.

Поред представника земаља региона, учествују и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, као Кристијан Шмит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана