Нуклеарна електрана Кршко неће радити неколико седмица

Танјуг
Нуклеарна електрана Кршко неће радити неколико седмица

ЗАГРЕБ- Нуклеарна електрана Кршко (НЕК) престала је с радом прошле седице из предострожности након што је оперативна посада уочила повећано цурење примарног система унутар контејнера, а из електране сада појашњавају који су сљедећи потези и додају да електране неће бити у функцији неколико седмица.

Како су навели, успостављање параметара тзв. хладне обуставе НЕК током викенда омогућило је екипама електране одређивање микролокације пропуштања која се налази на прикључном систему примарног круга.

Слиједе анализе узрока и припрема активности за отклањање одступања, а све ће то захтијевати више времена, према предвиђању неколико седмица.  Међутим, тренутно је прерано за процјену прогнозе повратка електране у погон.

Напомињу да је НЕК у сталном контакту с домаћим и међународним институцијама и фирмама како би се обезбиједила подршка за што бржи повратак електране на мрежу.

Хладно заустављање електране значи да осим што електрана не производи електричну енергију, значајно се смањују температура и притисак у примарном кругу чиме стварају и услови за безбједност радника.

Наводе да је нуклеарна сигурност обезбјеђења, као што је била све вријеме од прве индикације пуштања и да ће све одлуке засноване на начелима конзервативизма и високе безбједносне културе, обезбиједити безбједност запослених, становништва и околине.

Из НЕК су подсјетили да је оперативна екиипа, како је саопштено у четвртак, открила пуштање у примарном кругу унутар заштитне зграде, које је иначе било испод вриједности постављене као гранична Техничким спецификацијама.

"Након обављеног увиђаја утврђено је да ће тачно лоцирање уз обезбјеђивање сигурних услова рада бити потребно тзв. хладно заустављање електране која је била успостављена крајем седмице", наводи се у саопштењу из НЕК, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана