Нуклеарна електрана Кршко добила сагласност за продужење рада

Срна
Нуклеарна електрана Кршко добила сагласност за продужење рада

ЗАГРЕБ - Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада са сједиштем у Загребу објавио је данас да је Нуклеарна електрана Кршко добила еколошку сагласност за продужење погонског вијека са 40 на 60 година, до 2043. године.

Из Фонда наводе да је поступак добијања сагласности трајао више од двије године, те да је сагласност за продужење погонског вијека издало словеначко Министарство за околину и простор.

“Приликом издавања еколошке сагласности ресорно министарство придржавало се словеначког закона о заштити околине, те Еспо и Архушке конвенције. За продужење животног вијека електране проведена је прекогранична процјена утицаја на околину у којој су учествовале Хрватска, Мађарска, Италија, Аустрија и НЈемачка”, наводе из Фонда.

У поступку добијања сагласности учествовало је више од 50 стручњака из Нуклеарне електране Кршко и институција из Словеније и Хрватске.

Како би Нуклеаарна електрана Кршко могла добити продужење погонског вијека до 2043. године морала се провести процјена утицаја на околину и добити еколошка сагласност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана