Нуклеарка Кршко моћи ће да ради још 20 година

Танјуг
Нуклеарка Кршко моћи ће да ради још 20 година

ЗАГРЕБ - Нуклеарна електрана Кршко, у сувласништву Хрватске електропривреде и словеначке ГЕН Енергије, моћи ће да ради још 20 година, све до краја 2043. године, пише данас Јутарњи лист.

То је, наводи се, одлучило словеначко министарство заштите околине и просторног уређења које је издало сагласност за продужење рада нуклеарке.

У ХЕП-у истичу да ова одлука "има стратешку важност, како за Хрватску електропривреду, као 50-постотног сувласника НЕК-а, тако и за укупан хрватски енергетски сектор, с економског, енергетског и аспекта заштите околине,  поготово у околностима актуалне енергетске кризе". 

Нуклеарна електрана Кршко, која је у рад пуштена 1983. године, просjечно годишње производи око 5.6 милијарди киловатсати електричне енергије, која се у подједнакој сразмјери дијели између Хрватске и Словеније. То значи да нуклерка годишње покрива око 20 посто потреба Словеније и око 16 посто потреба Хрватске за електричном енергијом.

У ХЕП-у истичу да је у 2022. хрватски дио производње из електране износио 2.65 TWh, што је чинило 14.42 посто укупно расположиве електричне енергије у Хрватској. Током ове године очекује се да нуклерка произведе више од шест милијарди kWh електричне енергије.

Сам поступак добијања сагласности био је, наводи се, дуг и изузетно сложен. У изради документације, анализа и  стручних оцјена, као и изради процјене утицаја на околину, учествовале су бројне научне институције из Хрватске и Словеније, а проведена је и прекогранична процјена утицаја на околину сусједних држава  - Хрватском, Италијом, Мађарском,  Аустријом те додатно и Њемачком.

Према доступним информацијама, пише лист, осим сагласности везано за заштиту околине, услов за продужетак рада нуклерке био је и успјешан завршетак модернизације и повећања безбједности  електране, који је испуњен закључењем Програма модернизације нуклеарне безбједности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана