НСА прислушкивала телефоне у БиХ, Србији, Хрватској и Словенији

Срна
НСА прислушкивала телефоне у БиХ, Србији, Хрватској и Словенији

Љубљана - Америчка обавјештајна агенција НСА, уз помоћ њемачког БНД-а и "Дојче Телекома", прислушкивала је у периоду 2005. - 2008. година телефонске разговоре из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније, тврди Петер Пилц, заступник Зелених у аустријском парламенту.

Акција прислушкивања била је дио тајне операције "Еиконал", чији је циљ анализирање и филтрирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма.

Пилц је у посебној емисији словеначке телевизије ПОП-ТВ показао тзв. "жуту листу" до које је дошао својим каналима, а она је, како тврди, доказ да су прислушкивани и обични грађани.

На "жутој листи", коју је 2005. године, како наводи Пилц, саставила НСА, налази се 256 телефонских линија предвиђених за прислушкивање.

Пилц прецизира да су праћене три телеФонске линије из Словеније према иностранству, али и међународни телефонски позиви из БиХ, Хрватске и Србије.

Аутори емисије на словеначкој телевизији тврде да ће "жута листа" подићи много прашине у регији.

Наводно, из Хрватској су праћене четири међународне телефонске линије, оне које иду из Загреба до Ротердама, Штокхолма, Кисте /Шведска/ и Брисела

Американци су били веома заинтересовани за прислушкивање Европљана, изузев Естоније, Литваније и Малте, за које се нису посебно интересовали - тврди Пилц.

Током прислушкивања, посебна пажња била је посвећена карактеристичним ријечима као што су "тероризам", "бомба" и слично.

Наводно су америчким обавјештајцима били интересантни и лични подаци неких људи, те њихови телефонски, банковни и порески бројеви.

Снимљени телефонски разговори су, уз помоћ Нијемаца, преусмјеравани у Франкфурт, гдје су их копирали, а онда су даље ишли у сједиште њемачке обавјештајне службе БНД.

Један бивши припадник словеначке обавјештајне заједнице из времена кад се операција "Еиконал" одвијала наводи да за њу никада није чуо, али да га открића о прислушкивању нису изненадила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана