Новорођенче у подгоричкој болници „потрошило” 600 евра, родитељи у шоку

Танјуг
Foto: Клинички центар Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Тек рођена беба у Клиничком центру Црне Горе (КЦ ЦГ) за три дана потрошила је око 600 евра - појела је више од три килограма хране за бебе Аптамил, потрошила четири стаклене флашице, 26 паковања рукавица са по 200 комада, 50 метара гуменог платна…

То, пишу подгоричке Вијести, произлази из фактуре, односно рачуна који је та установа доставила породици Станковић по изласку мајке и дјетета из Клинике за гинекологију крајем јула.

Породица је почетком августа уложила приговор на тај рачун, те покренула поступак пред Заштитником права пацијената, али одговор до данас нису добили.

Из КЦ ЦГ, којим руководи Александар Радовић, Вијестима су прије скоро мјесец дана казали да је поступак по приговору у току и да ће, у складу с процедуром, Заштитник права пацијената након утврђивања свих чињеница доставити писани одговор породици.

Трошкови порођаја и боравка за мајку и бебу Станковић у јулу ове године износили су око 3.000 евра, с обзиром на то да мајка дјетета, Перуанка, још нема црногорско држављанство, док је отац привремено остао без здравственог осигурања због спора са бившим послодавцем.

Међутим, када је при изласку из болнице породици уручен рачун, били су шокирани јер је беба према фактури потрошила нешто више од 600 евра. Према документацији у коју су Вијести имале увид, укупни трошкови за КЦ ЦГ износили су 2.791,41 евра. Наводи се да су потрошена четири паковања од по 800 грама хране за бебе Аптамил, четири стаклене флашице Чико од 150 милилитара, 50 метара гуменог платна, 12 комада паковања нестерилних рукавица са по 200 комада...

„Сматрам да смо преплатили боравак бебе за три дана који је био 606,83 евра… Затечен сам и изненађен оваквим несавјесним, непрофесионалним и недомаћинским односом ваше институције према грађанима наше државе”, навео је, између осталог, деда бебе у допису Заштитнику права пацијената КЦ ЦГ.

Породица је почетком августа уложила и приговор на основ и висину рачуна, истичући да садржи прегршт материјално-правних недостатака и нелогичности.

Породица је, између осталог, навела и да је према рачуну тек рођена беба за дан, два успјела да потроши четири стаклене флашице.

„Простим закључивањем веома је спорно зашто је КЦ ЦГ обрачунао овако нешто, да ли због неких стандарда обрачуна, с обзиром на то да нема логике да беба може да утроши толики број флашица за дан, два, када сви добро знамо да једна флашица може да траје више мјесеци, да не кажемо и година”, навели су.

Навели су и да је беба од три до четири килограма, према обрачуну, конзумирала за два-три дана чак 3,2 килограма хране, што одговара укупној тежини новорођенчета.

Породица сумња да је ријеч о некој врсти „системског и перфидног обрачуна”, како би се дошло до цијене износа за ову врсту услуге од готово 3.000 евра.

У приговору од 3. августа, на који још нису добили одговор, породица закључује да вјероватно и међу ставкама у обрачуну које су строго медицинске природе постоји прекорачење, али се не разумију у то о којим медицинским средствима и помагалима је ријеч. Поручују да ће и то бити предмет вјештачења у посебном поступку који ће покренути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана